Index Vakbarát Hírportál

Berlusconi nyomában jár az új olasz kormányfő

2014. február 17., hétfő 15:13

Még nincs negyvenéves, soha nem volt parlamenti képviselő, de kormányfő lett Matteo Renzi, akit hétfőn bízott meg kormányalakítással Giorgio Napolitano olasz elnök. A balközép Demokrata Pártban (PD) politizáló, de inkább kereszténydemokrata Renzi sokak szerint egy mindenkin átgázoló karrierpolitikus, de támogatói úgy látják, ő fogja megújítani a romlott olasz belpolitikát.

Másfél éve Renzi még Olaszországban is szinte teljesen ismeretlen volt, ma viszont már mindenki róla beszél. Eddigi pályája egy igazi karrierpolitikus elszántságát tükrözi. 2004-ben Firenze megye elnöke, öt évvel később Firenze városának legfiatalabb polgármestere lett, 2013 decemberében a balközép Demokrata Párt párt főtitkárává választották – írja az Euronews.

Renzi annak ellenére lett a PD főtitkára, hogy a párt idősebb tagjaival rendszeresen durva nézeteltérései vannak, mivel politikai programjának egyik legfontosabb eleme, hogy azt hirdeti, a Silvio Berlusconi exkormányfő generációjába tartozó politikusoknak nyugdíjba kellene vonulniuk, beleértve a saját párttársait is. Agresszív reformer hozzáállása miatt „Bunyós” gúnynéven is szokták emlegetni.

A fiatal politikus többször is szembeszállt már a saját pártjával. 2004-ben például úgy lett Firenze polgármestere, hogy a PD nem is őt jelölte, de ő mégis elindult, és legyőzte a PD hivatalos jelöltjét, írja az MTI. Renzi azzal is a pártvezetők nem tetszését váltotta ki, hogy személyes jó kapcsolatot ápol a szexbotrányairól híres Berlusconival, akit egyszer az egyik villájában is felkeresett.

Az első pártfőtitkári választást 2012 végén egyébként 39 százalékkal elvesztette, majd egy év alatt alatt annyira megerősödött, hogy amikor Pier Luigi Bersani lemondott a posztról, 68 százalékkal magasan megnyerte a választást. A párt új vezetőjeként januárban választási megállapodást írt alá Berlusconival, majd sikerült elérnie Enrico Letta miniszterelnök leváltását.

Az országos politika reflektorfényébe Renzi a kampánymódszerével került be. A firenzei polgármesteri posztért kampányolva ugyanis egy autóbusszal járta be a várost, így hirdette programját. Később, amikor a párttitkári posztot akarta megkapni, az egész országot bejárta egy lakókocsival.

Renzi a felmérések szerint a balközép és a jobbközép mérsékelt szavazótáborának egyaránt szimpatikus, sőt, egyes közvélemény-kutatások szerint minden más politikusnál nagyobb az elfogadottsága. Kiváló kommunikációs készsége, és az a benyomás, hogy gyors és eredményes, a kilencvenes évek eleji Berlusconira emlékeztet, írják az olasz lapok. Beppe Grillo, az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére viszont blogján így von párhuzamot Berlusconival: Renzi is „gátlástalan maffiózó, aki mindent megtenne a hatalomért”.

Rovatok