Index Vakbarát Hírportál

Durvul a tüntetés Bangkokban, halottak

2014. február 18., kedd 13:52

Összecsaptak a tüntetők a rendőrséggel Bangokban, miután a hatóságok megpróbálták elkergetni a demonstrálókat a közintézményekből, amelyekben tavaly december végén vertek tábort, írja a BBC. Az összetűzésekben egy rendőr és két tüntető meghalt. A rendőrség mostmár fegyvereket is bevetett.

A rendőrök a kormány ellen tüntetők tucatjait vették őrizetbe Bangkokban az energiaügyi minisztériumnál, ahol a tiltakozás résztvevői jó ideje a bejutást is igyekeztek akadályozni. A hatóságok közel száz tüntetőt vettek őrizetbe. Akciójuk megfigyelők szerint azt is jelzi, hogy a kormány utasítására megkezdték a tüntetők eltávolítását több helyszínről, amelyeknél az aktivisták az átjutást is akadályozzák.

A rendőrök más helyszíneken tárgyalni kezdtek a tiltakozókkal az esetleges kivonulásról. A Demokrácia Emlékműnél azonban zavargások törtek ki, és egyes beszámolók szerint a tüntetők gránátokkal támadtak a rendőrökre, akik visszalőttek. A lövöldözésben három ember meghalt és legalább hatvan megsebesült.

A rendőrség eddig nem alkalmazott erőszakot a tüntetőkkel szemben, akik az utóbbi hónapokban rendszeresen elfoglalták a kormányzati épületeket. A rendőrség azonban – a kormány parancsára – semmit nem tett ez ellen, azt remélve, hogy így majd elcsitulnak a feszültségek. 

 Mindeközben a thaiföldi korrupcióellenes bizottság vádat emelt Jinglak Sinavatra kormányfő ellen a rizstermesztőknek nyújtott állami támogatási programmal kapcsolatban kedden, írja az MTI.

"Bár sokan figyelmeztették a programmal kapcsolatos korrupcióra, Jinglak mégis folytatta azt. Szándékosan okozott veszteségeket az államnak, emiatt egyhangúlag úgy döntöttünk, hogy vádat emelünk ellene" - közölte a bizottság egyik tagja. A kormányfőt hivatali kötelesség elmulasztásával vádolta meg a bizottság.

A 2011-ben bevezetett rendszerben az állam a piaci árnál jóval drágábban veszi meg a rizst a termesztőktől, és azt csak veszteséggel tudja továbbadni. A rendszer emiatt nemrég a fizetésképtelenség szélére került, s emiatt az eddig döntően a kormánypárttal szimpatizáló rizstermesztők is csatlakoztak a Jinglak távozását követelő tüntetőkhöz.

Az ősszel kezdődött kormányellenes tüntetések során ez volt a legnagyobb méretű őrizetbe vételi művelet. A rendőrség eddig igyekezett tartózkodni az erőszaktól, amely az elmúlt hónapokban már így is több emberéletet követelt.

A tüntetők három hónapja követelik Jinglak Sinavatra kormányfő távozását, akit azzal vádolnak, hogy bátyja, a 2006-ban államcsínnyel megbuktatott és száműzetésben élő Thakszin Sinavatra miniszterelnök bábja. A hatóságok már hétfőn bejelentették, hogy több elfoglalt intézménynél visszaveszik az ellenőrzést a tüntetőktől.

Rovatok