Index Vakbarát Hírportál

Kiáll az életfogytiglan mellett Nagy-Britannia

2014. február 18., kedd 14:22

Minden büntetést felül kellene vizsgálni 25 évenként, a tényleges életfogytiglant is, mondta ki az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) tavaly júliusban. Ilyen szigorú büntetéseket pedig egyébként is csak a legvégső esetekben, például különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés esetén kellene kiszabni, tették hozzá a bírák. Nagy-Britannia már akkor tiltakozott, írja a Guardian.

Habár az EJEB szerint a brit törvényhozásban ma nincs lehetőség az életfogítiglanra ítéltek ügyének felülvizsgálatára, a brit fellebbviteli bíróság keddi közleménye szerint ez tévedés, és különleges esetekben erre lehetőséged ad a törvény. Ugyanakkor a Guardian felidézi, hogy amikor a negyven évre ítélt gyilkos, Ian McLoughlin ügyében fellebbeztek, a bíróság életfogytiglanra szigorította az ítéletet. A szintén gyilkossággal vádolt, életfogytiglanra ítélt Lee Newell fellebbezését is elmeszelték.

De a brit igazságügyi miniszter szerint ezzel nincsen semmi gond. „Bíróságainknak képesnek kell lennie arra, hogy a legbrutálisabb bűnözőket egész hátralévő életükre börtönbe zárja” – mondta Chris Gayling, megjegyezve, hogy szerinte a britek hálásak az országnak, amiért nem hajlik meg az EJEB előtt, hanem kiáll szigorúbb saját törvényei mellett. A miniszter egyetértett a három gyilkossággal vádolt McLoughlin büntetésének szigorításával is. Az EJEB viszont figyelmeztette: az, hogy negyed évszázad után felülvizsgálják valakinek az ügyét, nem feltétlenül védi meg az illetőt a további börtöntől.

A brit bírák és az igazságügyi miniszter is egyetértett abban, hogy az egyes eseteket eltérően kell kezelni, és nem feltétlenül az EJEB által meghúzott 25 év letelte után kell felülvizsgálni. Azt viszont, hogy pontosan mi indokolhatja a felülvizsgálatot vagy az enyhítést, egyikük sem tudta megmondani.

Angliában és Walesben jelenleg 53 elítélt tölti életfogytig tartó büntetését. 

Rovatok