Index Vakbarát Hírportál

Szavazás lesz a külföldiek földvásárlásáról Litvániában

2014. február 18., kedd 06:23

Népszavazást tartanak idén Litvániában a külföldiekre vonatkozó termőföld-vásárlási tilalom fenntartásáról, miután összegyűlt az ennek kiírásához szükséges aláírásmennyiség - jelentette be a balti ország választási bizottsága hétfő este. Elemzők szerint a májusban lejáró moratórium folytatása az európai uniós szabályok megsértését jelentené, és EU-forrásoktól foszthatná meg az országot, írja az MTI.

A népszavazást kisebb pártok kezdeményezték, köztük a gazdákat és zöldeket közösen képviselő egyik szövetség. Összesen a 3,5 milliós népesség több mint egytizedének aláírását összegyűjtötték. Polgári kezdeményezés még nem bizonyult ennyire sikeresnek, mióta a balti állam visszanyerte függetlenségét a kilencvenes évek elején.

Litvánia a 2004-es EU-csatlakozása előtt nem engedélyezte külföldiek számára a termőföldvásárlást (bár a nem mezőgazdasági célú területszerzést igen), de az unióba lépéskor vállalta, hogy az idén májusig tartó átmeneti időszakot követően megszünteti a tilalmat. A népszavazás kezdeményezői azt szeretnék, ha a tilalom továbbra is fennmaradna. Egyebek között azzal érvelnek, hogy a külföldi érdeklődés olyan mértékben megnövelheti az árakat, amelyet a helyiek már nem tudnak megfizetni.

Dalia Grybauskaite államfő, a kormányzó szociáldemokraták és a legnagyobb ellenzéki erő, a konzervatív Haza Szövetsége nem támogatják a tilalom fenntartását. Az elnök például úgy nyilatkozott, hogy az igenlő voks egyenértékű lenne egy Litvánia EU-tagságát ellenző szavazattal.

Több szakértő is úgy foglalt állást, hogy a tilalom fenntartása sértené az uniós szabályokat, mert korlátozná a tőke szabad mozgását. Emiatt az unió bírósága elmarasztalhatná az országot, és Vilnius akár uniós forrásoktól is eleshetne - tette hozzá Ignalis Vegele, a vilniusi Mykolas Romeris egyetem professzora.

Rovatok