Index Vakbarát Hírportál

Zavargások egy ausztrál menekülttáborban

2014. február 18., kedd 06:52

Egy ember meghalt, hetvenheten pedig megsérültek, amikor zavargások törtek ki hétfő éjjel egy Ausztráliához tartózó pápua új-guineai menekülttáborban. A táborból több férfinek sikerült kitörnie, írja a BBC. Jogvédők szerint a rendőrök támadtak a menekültekre.

„Nagyon veszélyes helyzet volt. Az emberek úgy döntöttek, erőszakosan fejezik ki az elégedetlenségüket, és kitörnek a táborból, nagy veszélynek téve ki magukat" – mondta az ausztrál bevándorlásügyi miniszter, Scott Morrison. A táboron kívül ugyanis a pápua új-guineai rendőrség felel a rendért, ők pedig nem válogatnak az eszközökben.

A Manus-szigeten található ezerfős létesítmény őrizetét éppen a múlt héten erősítették meg, miután érezhetően megnövekedett az elégedetlenség a fogvatartottak között. Az elmúlt hetekben a menekültek több tiltakozó akciót is tartottak, hétfőn pedig többen megkíséreltek kitörni is a táborból. Az őrség szerint mindazonáltal a sebesüléseket nem a biztonsági személyzet okozta, írja az MTI.

Egy menekültjogi szervezet egyik képviselője, Ian Rintoul szerint a tábor lakóit megtámadták a pápua új-guineai rendőrök és a helyiek, és ez okozott felfordulást. „A tábor lakói és az ott dolgozók is azt mondták, hogy megtámadták őket” – mondta Rintoul. A menekültügyi miniszter viszont nem tud arról, hogy a rendőrök behatoltak volna a táborba.

Ausztrália több menekülttábort is üzemeltet a környező szigeteken, ahová az ausztrál partokhoz csónakkal érkező menekültkérőket továbbítja, tulajdonképpen azért, hogy ott tartsák fogva őket amíg az ügyük rendeződik. A táborokban nagyon rosszak a körülmények, amiért az ENSZ többször is kritizálta már Ausztráliát.

A jogvédők szerint a hosszas fogva tartás és az azzal kapcsolatos bizonytalanság, hogy mikor bírálják el a menedékkérelmeket, és mi lesz azokkal, akik nem kapnak menekültstátuszt, mentális betegségeket okozhat a menekültekben.

Rovatok