Index Vakbarát Hírportál

Adóért tüntettek meztelen prostituáltak

2014. február 20., csütörtök 20:57

Több százan tüntettek szerdán Olaszországban a túl magas adók miatt, volt azonban egy kisebb csoport, akik éppen azért demonstráltak, hogy fizethessenek: a prostituáltak, írja a Guardian.

Olaszországban legális szexért pénzt elfogadni, az olasz adózási rendszer viszont nem ismeri el a prostitúciót mint jövedelemszerző tevékenységet, ezért nem is szednek utána díjat. A 36 éves, négy nyelven beszélő török transzszexuális prostituált, Efe Bal szerint ez merő képmutatás az állam részéről.

Persze a prostituáltaknak az is fáj, hogy így nyugdíjat sem kaphatnak majd. Ami azonban igazán felbosszantotta őket, az a kormány legutóbbi húzasa: adócsalással vádolta és amiatt büntetni próbálta a szexmunkásokat, annak ellenére, hogy egyáltalán nem adott nekik lehetőséget az adózásra.

A demonstrálók a Corriere della Sera napilap szerkesztősége előtt tüntettek, Efe Bal például meztelenül. Amikor a rendőrök már mérgesen néztek, a nő az újság egy egész oldalas hirdetésével takarta el magát. Bal, aki korábban könyvet írt Amiről a férjek nem beszélnek címmel, szülővárosát is teleplakátolta a prostituáltak adózását követelő lapokkal.

Bal mindezt azután tette, hogy 450 ezer eurós büntetésről szóló csekket küldött neki az adóhatóság. Mint mondta, a hatóság azoknak a pénzmozgásoknak alapján állapította meg az összeget, amiket 2008 és 2012 között a bankszámláján látott, viszont szerinte nem tettek különbséget a munka után kapott jövedelmei és az eladott vagyontárgyai után kapott pénzt között. Bal ugyanakkor azt is elmondta, a válság előtt még jól ment a bolt, akár 20 ezer eurót is keresett egy hónapban.

Az 54 éves, etiópiai Carol csak 70 ezer euróról kapott csekket, a hatóság szerint egyetlen év jövedelme alapján. Carol azt állítja, hogy mióta az utcán dolgozik, összesen keresett 40 ezret. A Brazíliából származó Sandra Yara is meglepődött 50 ezer eurós csekke láttán. Ő korábban szintén prostituált volt, de mára házassága miatt felhagyott ezzel.

Olaszországban jelenleg mintegy hetvenezer ember élhet prostitúcióból, csaknem felük nem olasz származású. Bal egy olyan adózási rendszert szeretne, amelyben az életkoruk alapján megbecsülnék a bevételüket, és koruk előrehaladtával egyre kevesebbet adóznának.

Nemcsak a prostituáltak tüntettek, mintegy hatvanezer kézműves és kereskedő tüntetett szerdán Rómában adócsökkentésért.

Rovatok