Index Vakbarát Hírportál

A Fehér Házban járt a dalai láma

2014. február 21., péntek 21:05

Barack Obama rezidenciáján látta vendégül Tendzin Gyacot, a 14. dalai lámát - írja az MTI. Az elnöknek az ilyenkor szokásos óvatossággal kellett egyensúlyoznia, mivel Kyna mindig rossz szemmel nézi a dalai láma felé tett gesztusokat. Jelképes volt például, hogy Obama nem a külföldi állami vezetők fogadására szolgáló Ovális irodába, hanem – 2010-hez és 2011-hez hasonlóan – a térképszobába invitálta Tendzin Gyacot.

Jellemző, hogy az USÁ-ban rettentően népszerű dalai lámával a három előző amerikai elnök is találkozott, de egyikőjük sem fogadta őt az Ovális irodában. Kína a láma fogadása ellen akkor is rutinszerűen tiltakozott. George W. Bush 2008-ban átadta neki a Kongresszusi Aranyérmet, a törvényhozás legmagasabb polgári kitüntetését.

Obama elnök 2009 nyarán - közelgő kínai látogatását szem előtt tartva - elhárította a találkozót a Washingtonba látogató dalai lámával; amerikai elnök 1991 óta először döntött így.

A zárt ajtók mögött zajló megbeszélés után kiadott sajtóközlemény is csak olyan óvatos általánosításokat tartalmaz, minthogy Barack Obama "köztiszteletben álló vallási és kulturális vezetőként" tekint a tibeti vallási méltóságra. Caitlin Hayden, az elnöki apparátus nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője csütörtökön úgy jellemezte a kormányzat Tibet-politikáját, hogy Kína részének tartja Tibetet, de támogatja a láma nagyobb autonómiát célzó törekvéseit.Hayden elnyomott egy ejnyebejnyét a „megnövekedett feszültség” és az emberi jogok tibeti helyzete miatt.

Kína az ilyenkor szokásos rutineljárás keretében a megbeszélés elhalasztására szólította fel Washingtont, mivel az "alkalmat teremt a dalai láma számára Kína-ellenes, elszakadást hirdető megnyilvánulásaihoz". A kínai külügy azt is újra elismételte, hogy a tibeti kérdést belügynek tekinti, és nem szeretné, ha ebbe bárki beleavatkozna. Peking arra is figyelmeztetett, hogy a találkozó "súlyos károkat" okoz majd a kétoldalú kapcsolatokban.

Pedig a 78 éves dalai láma igazán apolitikus körutat tesz az Államokban. Beszédeiben eddig nem tért ki a Kínával való konfliktusára, inkább kirándult egyet a Szilíciumvölgyben, a napokban pedig Los Angelesben az erőszakmentességről, Minneapolisban a boldogság természetéről fog értekezni.

Rovatok