Index Vakbarát Hírportál

Obama fogadja a dalai lámát

2014. február 21., péntek 10:16

Barack Obama pénteken a Fehér Házban fogadja a dalai lámát, írja a Guardian. Kína a találkozó hírére tiltakozott: szeparatistának kiáltotta ki az amerikai elnököt, és azzal vádolta, hogy indokolatlan módon avatkozik be a belügyeibe

Obama eddig két alkalommal, 2010-ben és 2011-ben fogadta a Nobel-békedíjas, önkéntes száműzetésben élő lámát. Az USA hivatalos álláspontja, hogy "köztiszteletben álló vallási és kulturális vezetőként" tekint a vallási vezetőre, és támogatja Tibet nagyobb önállóságát.

Kína a tibeti kérdést a belügyének tekinti, amibe egyetlen más ország sem avatkozhat be, és következményekkel fenyegette meg azokat a külföldi politikusokat, akik mégis fogadják a lámát.

Caitlin Hayden, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője elmondta, hogy az amerikai kormányzat Kína részeként ismeri el Tibetet, de támogatja a láma nagyobb autonómiát célzó törekvéseit, és aggódik az emberi jogok sérülése miatt.

Apró gesztus viszont a kínaiak felé, hogy a találkozó helyszíne a Fehér Ház (az Ovális Irodánál kisebb presztízsű) térképszobája lesz.

Rovatok