Index Vakbarát Hírportál

Mibe kapaszkodhat még Janukovics?

2014. február 22., szombat 23:37

Az ukrán parlament felelősségre vonási indítvány alapján leváltotta szombaton Viktor Janukovics elnököt, aki azonban nem ismeri el a döntést, és puccsnak tartja a történteket. Az ukrán közlönyben is megjelenik Janukovics lemondatása, ami így törvényi erőre emelkedik, de ennek ellenére kérdéses lehet, hogy megtámadhatják-e a döntést például az alkotmánybíróságon.

Mind a 2004-es, a parlament által visszaállított, mind a legutóbb módosított ukrán alkotmány 111. cikkelye lehetővé teszi, hogy a törvényhozás felelősségre vonja és leváltsa az elnököt, ha az hazaárulást vagy más súlyos bűncselekményt követ el, mondta Kende Tamás nemzetközi jogász, az ELTE oktatója.

Ugyanakkor az alkotmány cikkelye szerint az ennek megállapításáról szóló vizsgálatba be kell vonni a legfelsőbb bíróságot és az alkotmánybíróságot is, ezeknek is véleményt kell mondaniuk a kérdésben.

Egyelőre ez kérdés, hogy megtörtént-e, a híradásokban legalábbis nem találtuk nyomát egyik bíróság említésének sem. Innentől politikai kérdés lehet abból, hogy kik fogadják el, és kik nem Janukovics 328 igen, 0 ellenszavazat mellett megszavazott leváltását.

Rovatok