Index Vakbarát Hírportál

Maduro tárgyalna Washingtonnal

2014. február 22., szombat 12:16

Párbeszédet kezdeményezett a venezuelai elnök az Egyesült Államokkal pénteken, és azt is felvetette, hogy a két ország nyissa meg újra a fővárosokban létesített nagykövetségeit, írja az MTI. A BBC szerint Maduro magas szintű tárgyalásokra hívta Barack Obamát.

Nicolás Maduro nemzetközi sajtótájékoztatót tartott, és ezen kitért a kétoldalú kapcsolatokra is. Az amúgy is feszült viszony tovább éleződött a héten, mert a venezuelai kormányzat kiutasított három amerikai diplomatát, és azzal fenyegetőzött, hogy visszavonja a CNN venezuelai működési engedélyét.

A két országnak 2008 óta nincs nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolata. Tavaly ugyan kísérletet tettek a kapcsolat helyreállítására, de a tervet keresztülhúzta az, hogy Venezuela kémkedés vádjával amerikai diplomatákat utasított ki az országból.

Maduro csütörtökön még azt állította, hogy "az Egyesült Államok által pénzelt fasiszták" meg akarják megdönteni hatalmát, és Washingtonnak szerepe van a Venezuelában zajló kormánytüntetések megszervezésében is. A hét elején továbbá kiutasítottak a dél-amerikai országból három amerikai konzulátusi alkalmazottat.

Az Egyesült Államok következetesen tagadja, hogy bele kívánna avatkozni Venezuela ügyeibe. Washington bírálta ugyanakkor Madurót a tüntetőkkel szembeni karhatalmi fellépés miatt. A BBC azt írja, John Kerry amerikai külügyminiszter pénteken a diplomaták kiutasítására úgy reagált: "Egy demokrácia nem viselkedhet így."

"Felszólítom a venezuelai kormányt, hogy tegyen le arról, hogy erővel fojtsa el az ellenállást és tartsa tiszteletben az alapvető emberi jogokat" – mondta Kerry, aki szerint Venezuela problémáit csak az egymás véleményének tiszteletére épülő párbeszéden keresztül lehet megoldani.

A CNN-nel kapcsolatban Maduro csütörtökön úgy vélte, hogy az amerikai hírtelevízió híradásaival "háborús propagandát" folytat. A csatorna képviselőjének ugyanakkor nem tiltották meg, hogy részt vegyen a pénteki caracasi sajtótájékoztatón.

Rovatok