Index Vakbarát Hírportál

Hihetetlen luxus az ukrán elnöki rezidencián

2014. február 23., vasárnap 17:42 | aznap frissítve

Janukovics ukrán elnököt megfosztották pozíciójától, az elnöki rezidenciát, amit napokkal ezelőtt még az elnök lakott, birtokba vette a nép. A Kijevtől 30 kilométerre lévő Mezsgorjében hihetetlen luxusban élt az elnök egy finnek által, fából épített luxusházban. Saját állatkert, autó- és jachtgyűjtemény, továbbá egy állóhajó segítette a napi stressz túlélésében. A terület repüléstilalmi övezet volt, a szárazföldtől ötméteres fal választotta el és légvédelemmel is fel volt szerelve. Az elnök elmenekült, az emberek pedig bejárhatták a luxusrezidenciát.

Papírok a vízben

Miután tegnap megnyitották a külvilág számára Janukovics rezidenciáját, az újságírók több ezer dokumentumot találtak meg a telken lévő tóban. Egyelőre nem tudni, hogyan kerültek a papírok a vízbe.

Az újságírók kihalászáták a dokumentumokat, eddig annyi derült ki, hogy az elnök több tucat rendőrnek, állami alkalmazottnak fizetett rendszeresen 300-500 dollárnyi (70-110 ezer forintnyi) összeget, de találtak 6000 dolláról (1,5 millió forintról) szóló csekket is. Janukovicsnak azonban sikerült sok mindent eltüntetni, mivel valaszínűleg több ezer dokumentumot elégettek.

Az újságírók megígérték, hogy minden megtalált dokumentumot feldolgoznak majd, amit Janukovics hátrahagyott.

Az ukrán elnöki rezidencia, a Mezsgorje eredetileg állami tulajdonban volt, de 2007-ben a hivatalos adatok szerint egy magáncég vette meg, a 140-ből 1,8 hektárt viszont Viktor Janukovics birtokol. 2009-ben ezzel szemben azt mondta Janukovics, hogy a terület teljes egészében az övé, amiért egy „nagyon komoly összeget fizetett", de a pontos árat nem árulta el.

Azóta sem lehet tudni, hogy pontosan kié a terület.

A hivatalos verzió szerint Mezsgorje magánkézbe kerülése óta az állam visszabérli a területet. A tulajdonos a Tantalit o.o.o. A cégnek Janukovics bizalmasa, Pavel Litovcsenkó a tulajdonosa 0,03 százalékban, a többi részt osztrák és lichtensteini strómanncégek birtokolják a Gazeta.ua szerint. Janukovics 2002-óta lakik Mezsgorjén.

Mezsgorje hatalmas, területe 140 hektár, amit ötméteres kerítés vesz körbe a teljes, 54 kilométeres kerülete mentén. A birtok a Dnyeper partján fekszik, ezért van jachtkikötője is. A tüntetések után a parkot szabadon látogathatják az emberek, viszont egyáltalán nem érkezett hír rombolásról. Állítólag megállapodtak abban, hogy ez a nép tulajdona, ezért nem célszerű kárt tenni benne.

A Honka-ház

A birtok főépülete a „Klubház”, vagy más néven az építtető finn cégről „Honka-háznak” nevezett épület. Egy 2010-es németországi látogatásán Janukovics meg akarta dícsérni a német precizitást, és így akart több befektetőt szerezni Ukrajnának. Az elnök azt mondta, hogy magánéletében szereti a német precizitást, a mezsgorjei villájának építésében is közreműködtek német munkások. 

Beszédében viszont ellentmondott saját korábbi szavainak, miszerint nem az övé a „Honka-ház”. „Nem nagy titok, építtettem egy klubházat, a finn Honka építette fel" – mondta az elnök, ami nagy vihart kavart Ukrajnában.

A házban volt olyan libanoni cédrusból készült belső ajtó, amiből egy darab 64 ezer dollárba (14 millió forint) került. Miután a tüntetők bejutottak az elnöki rezidencia parkjába, olyan dokumentumok is előkerültek, amelyek szerint csak csillárokra 30,66 millió eurót (9,5 milliárd forintot) költöttek. Ezen a videón Janukovics személyesen mutatja be Mezsgorjét. Olyan számla is előkerült, ami szerint 1,7 millió eurót (530 millió forintot) fizettek faberakásokért és fabútorokért.

Palota a vízen

2011-ben Janukovics építetett egy hajót, amit fogadóépületként és irodaként használtak a birtokon. A hajót szintén elképesztő luxussal rendezték be, az Ukrajinszkaja Pravda szerint csak a főteremben lógó csillár 97 ezer dollárba (22 millió forintba) került. Érdekes, hogy mielőtt a tüntetők behatoltak az elnöki rezidencia parkjába, a hajóról a Google Maps űrfotóján kívül csak rosszminőségű, teleobjektívvel készült képek voltak ismertek.

Az állóhajó belső berendezése egy 2012-es cikk szerint 75 millió hrivnyába (2,25 milliárd forintba) került.

Légvédelmi rendszer védte Mezsgorjét

Mezsgorjét nem csak az ötméteres kerítés védte, de tilos volt felette átrepülni is. A birtok mellett van egy vízerőmű, a repüléstilalmi övezetet eredetileg emiatt hozták létre, később azonban a tilalmat kiterjesztették Mezsgorje területére is.

2012 decemberében egyes források szerint az ukrán hadsereg légvédelmi egységeit telepítették a folyó felöli hullámtörőre. Mezsgorjét a Berkut egységei védték, ez az az alakulat, ami a tüntetők véres megtámadásából is kivette a részét.

A maradék is elég lenne

Mezsgorje magában foglalt egy privát autógyűjteményt is, ahol többmillió eurót érő oldtimer autók sorakoztak. Janukovicsnak volt még saját állatkertje is pávákkal és antilopokkal, de a birtokon volt helikopter-leszállóhely és golfpálya is.  A birtokon sok csónakot, hajót és jachtot is találtak.

The private zoo. Peacocks of course pic.twitter.com/pLNQ91w6rF

— Matt Frei (@mattfrei) 2014. február 22.

A tüntetők megtalálták Janukovics fiának, Alexandernek a garázsát is, ahol 12 autót találtak összesen legalább kétmillió dollár értékben, de elképzelhető, hogy a járművek ennél többet érnek. Köztük volt egy Knight XV luxusterepjáró is, aminek értékét önmagában 700 ezer dollárra (160 millió forintra) becsülik.

Rovatok