Index Vakbarát Hírportál

EMNP: Tőkés a Fidesz EP-listáján induljon

2014. február 23., vasárnap 10:44 | aznap frissítve

Az Erdélyi Magyar Néppárt arra kérte fel Tőkés Lászlót, hogy fogadja el a Fidesz felkérését, és induljon a Fidesz-listán újabb brüsszeli mandátumért - jelentett be vasárnap Toró T. Tibor, a párt elnöke.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nem akarja kockáztatni az erdélyi magyarság európai parlamenti képviseletét, ezért a májusi EP-választáson nem indít saját jelöltlistát, írja az MTI. A párt azért döntött így, mert a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elutasította az EMNP kezdeményezését az erdélyi magyar politikai szervezetek választási koalíciójára.

Az RMDSZ szombaton jelentette be, hogy az EP-választásokon külön indul. A párt jelöltlistáját az RMDSZ jelenlegi EP-képviselői, Winkler Gyula és Sógor Csaba vezetik. Kelemen Hunor elnök bejelentette: az állandó tanács arról is döntött, hogy az RMDSZ a Magyar Polgári Párttal tárgyal. Ha sikerül együttműködési megállapodást kötniük az MPP-vel, az RMDSZ listájára az MPP jelöltjeit is felveszik, de a lista két első helyén mindenképpen az RMDSZ jelöltjei lesznek.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Választmánya székelyudvarhelyi ülésén úgy értékelte, az RMDSZ ezzel az erdélyi magyarság brüsszeli képviseletét kockáztatja. 

Tőkés László 1996-ban kifogásolta, hogy az RMDSZ részt vesz a román kormánykoalícióban. 2000-es romániai parlamenti választások előtt arra szólította fel a magyarságot, hogy ne szavazzanak az RMDSZ-re. Tőkés tiszteletbeli elnöki tisztségét 2003-ben törölte el az RMDSZ.

Tőkés László ezután az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szervezésébe kezdett.  A kétezres években többször próbált közvetíteni az RMDSZ és az erdélyi Magyar Polgári Párt között.

Tőkés a 2009-es romániai EP-választáson az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és RMDSZ közös jelöltjeként szerzett mandátumot.  Alacsony részvétel mellett a szavazatok kilenc százalékát kapta meg. A választási hatóságoknál RMDSZ-jel alatt bejegyezett közös listát Tőkés László, az EMNT elnöke vezette, mellette az RMDSZ két politikusa, Winkler Gyula és Sógor Csaba szerzett még EP-mandátumot. 

2010 júniusában az EP-alelnöki posztjáról leköszönő Schmitt Pál utódjául jelölte a Fidesz, majd az Európai Néppárt frakciója meg is választotta. Az Erdélyi Magyar Néppárt Tőkés László ötlete nyomán alakul meg 2012-ben. A 2012-es parlamenti voksoláson az RMDSZ a képviselőházi voksok 5,13 százalékát, az EMNP a szavazatok 0,64 százalékát szerezte meg. A választási küszöb ötszázalékos volt.

Romániának 32 helye lesz a május végén megválasztandó Európai Parlamentben. A romániai magyarság az ország lakosságának hat és fél százalékát teszi ki.

Rovatok