Index Vakbarát Hírportál

Hol lehet Viktor Janukovics?

2014. február 23., vasárnap 17:56

Péntek óta az egyik legnagyobb kérdés, hogy merre bujkál a hétvégén leváltott ukrán elnök.

Moszkva, Dubaj, Harkov, Donyeck, ki tudja

Az első verziók szerint Kijevből Oroszországba repült, aztán a flightsradar24.com adataira hivatkozva felmerült, hogy inkább az Egyesült Arab Emirátusokba utazott az elnöki géppel. Az elnök tanácsadója, Anna German azt állította, hogy az elnök Harkovba repült péntek este Kijevből, a kelet-ukrajnai városban szerveződő ülésre, ahol a keleti és déli régiók vezetői gyűltek össze.

A kijevi ellenzék szerint a Kelet-Ukrajna elszakítását célző gyűlésen azonban Janukovics nem jelent meg, noha ez lehetett volna az egyetlen bizonyítéka annak, hogy valóban Harkovban jár.

Ehelyett megjelent vele egy interjú, amelyben illegitimnek tartotta a parlament midnen szombati döntését, a nácikhoz hasonlította a banditáknak nevezett ellenzéket, amely puccsot valósított meg.

Ebben az elnök valóban azt állította, hogy Harkovban van, ahol az interjú készült, bár felismerhető részletek a helyszínről nincsenek. Ott indokolta meg azt is, miért nem ment el a harkovi ülésre: folyamatosan vonalban kellett lennie az események miatt.

Hogy Harkovban végül járt-e nem tudni, az viszont biztosnak tűnik, hogy végül Donyeckben szombaton megfordult a lemondását el nem ismerő elnök. Repülőgéppel hagyta volna el a milliós oroszajkú várost, ahol született és ahol gazdasági, politikai karrierje indult a fiatalon börtönt is megjárt politikus.

Azóta viszont semmit nem tudni róla. Az elnök gépét ugyanis hiába nem engedte ki a határvédő szolgálat, ő kiszállva a gépből fegyveres őrségével elhajtatott a helyszínről.

Hasonlóképp nem tudni, merre van a volt belügyminiszter, Vitalij Zaharcsenko és merre jár Viktor Psonka leváltott legfőbb ügyész. A két, szintén Donyeckből származó szövetséges is már a hatóságok kezén volt, a donyecki repülőtéren, ám ekkor fegyveresek jöttek a váróterembe, és elhozták a két kiemelt személyt, akikről a Kijevben hatalomra jutott ellenzék megint nem tud semmit.

Zaharcsenkóról egyébként korábban azt állították, hogy Belaruszba menekült.

Körözés lesz belőle

Szombaton már nyilvánosságra került egy lista, amelyen a tüntetések nyomán létrejött Társadalmi Bizottság megnevezte azt a 25 személyt, akit felelősség terhel a 88 halálos áldozatot követelő zavargásokért, amelyek során mesterlövészek élestölténnyel több tüntetővel végeztek.

A legfőbb ügyész feladatait ideiglenesen ellátó Oleg Magneckij vasárnap közölte, hogy akár nemzetközi körözést is kiadnak azok ellen a korábbi vezetők ellen, akiket felelősségre kell vonni a történtekért. Nem mondta ki, de nyilvánvaló, hogy ez magát Janukovicsot is érintheti.

A tegnap, két és fél év után börtönéből kiszabadult Julija Timosenko korábbi kormányfő a Majdanra érkezve szombaton közölte: a felelősöknek börtönbe kell jutniuk.

Mégis külföldön van?

Harkov polgármestere vasárnap visszatért Ukrajnába, miután saját bevallása szerint megjárta Oroszországot és Svájcot is, de inkább visszatért, hogy folytassa a munkát a város vezetőjeként. Genagyij Kernesz a Liga.net szerint kijelentette: Janukovics már a múlt, az országnak az előtte álló feladatokra kell koncentrálnia. Egyébként úgy tudja, hogy a volt elnök elhagyta az országot, de hogy merre jár, azt nem árulta el.

Rovatok