Index Vakbarát Hírportál

Az USA ötezer katonát küld Dél-Koreába

2014. február 24., hétfő 07:01

Hétfőn megkezdődött az évente megrendezett dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlat, amely két részből áll: március 6-ig egy szimulációs harcálláspont-gyakorlatból, majd április 18-ig egy harctéri gyakorlatból – írja az MTI a szöuli védelmi minisztériumra hivatkozva.

Ötezer-kétszáz amerikai katona vesz részt az első gyakorlaton, köztük 1100 nem Dél-Koreában állomásozó, hanem másutt szolgáló, és 7500 a másodikon, akik közül 5100 érkezik tengerentúlról.Tavaly az első gyakorlaton csak 3500 amerikai vett részt, a másodikon 10 ezer. Az arányok az amerikai költségvetési lefaragások miatt változtak meg.

Dél-koreai részről 10 ezer katona vesz részt a szimulációs gyakorlaton, és 200 ezer a harctérin, amelyen szárazföldi, légi, haditengerészeti, idegen légiós és különleges egységek vesznek részt.

John Kerry amerikai külügyminiszter február közepén figyelmeztette Észak-Koreát, hogy a Phenjan által mindig élesen ellenzett gyakorlatot ne kösse össze a két Korea közötti családi találkozók kérdésével. Egyúttal óva intette Észak-Koreát attól, hogy bármiféle agressziót kövessen el. Kijelentette azt is: az Egyesült Államok soha nem fogja elfogadni, hogy Phenjan atomhatalommá váljon.

Rovatok