Index Vakbarát Hírportál

Légicsapás Szíriában, legalább 26 halott

2014. február 24., hétfő 22:12

Legalább huszonhatan, köztük 18 gyerek vesztette életét aktivisták szerint a szíriai hadsereg légicsapásaiban az ország középső területein hétfőn, két nappal az után, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban követelte a válogatás nélküli tüzérségi és légitámadások beszüntetését, írja az MTI.

Két nő és tíz gyerek is volt Damaszkusz egyik keleti peremvárosában végrehajtott támadások halottai között. Egy szemtanú arról számolt be, hogy a települést két repülőgép támadta egyidejűleg. A helyi lakosok az első csapások után éppen egy asszony és két gyerek holttestét vonszolták ki egy házból, amikor visszatértek a gépek, és újból lesújtottak a tömegre, megölve további kilenc embert.

Ezt követően a Damaszkusz közelében fekvő állásokból kilőtt tüzérségi lövedékek csapódtak be a város területén. Az összehangolt támadásban ötven ember megsebesült. Ellenzéki aktivisták olyan fényképeket tettek közzé, amelyeken férfiak holttestei láthatók egy tábori kórházban, a Reuters brit hírügynökség azonban nem tudta igazolni a felvételek hitelességét.

A Homsz tartománybeli, többségében szunniták lakta al-Hoszn faluban is légitámadásokat hajtottak végre a kormányerők, ott a Szíriai Forradalom Általános Bizottsága nevű ellenzéki szervezet tájékoztatása szerint hatan vesztették életüket. A szintén Homszban fekvő Talbisze városban négy gyerek esett áldozatául a légierő csapásainak.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) londoni székhelyű civil szervezet szerint a nap folyamán hordóbombák csapódtak be Aleppóban is, a bombázás következtében négy gyerek halt meg.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkollott lázadás halálos áldozatainak száma már meghaladja a 140 ezret.

Rovatok