Index Vakbarát Hírportál

Lemondott az egyiptomi kormány

2014. február 24., hétfő 11:59

A katonaság által támogatott egyiptomi kormány teljesen váratlanul lemondott hétfőn, írja a BBC. A döntést Hádzim el-Beblávi miniszterelnök jelentette be egy hétfői kormányülés után. Az országban a tervek szerint áprilisban elnökválasztást tartanak, amelyen minden bizonnyal indul Abdel-Rahmán esz-Szíszi tábornagy, a hadsereg vezérkari főnöke is, tudósít az MTI.

A BBC szerint a kormány lemondása a tábornagy terveinek ágyaz meg, aki egyúttal a védelmi miniszteri posztot is betölti. Esz-Szíszi valószínűleg hamarosan lemond mindkét tisztségéről a lap szerint, hogy indulhasson az elnökválasztáson.

A miniszterelnök tévébeszédben jelentette be a döntést, aminek az indokait nem ismertette. Valószínű viszont, hogy az elmúlt idők sztrájkjai is közrejátszottak a döntésben: a közszolgálati dolgozók és a közterületfenntartók is tüntettek. „A kormány nagyon komoly felelősséget vállalt magára az elmúlt hat, vagy hét hónapban ... a legtöbb esetben az eredmény kedvező volt" – mondta el Beblávi. Ideiglenesen a lakásügyi miniszter fogja ellátni a miniszterelnöki teendőket.

Rovatok