Index Vakbarát Hírportál

Annyira azért mégsem keresik Janukovicsot

2014. február 25., kedd 12:06 | aznap frissítve

Úgy volt, hogy kedden már felállhat az új kormány Ukrajnában, de bejelentették, hogy csütörtökre halasztották a koalíció megalakítását, mivel több időt akarnak hagyni az egyeztetésekre. A csúszás erősíti a korábbi aggodalmakat, amelyek szerint a nagyon különböző csoportok közössége csak addig tartott ki, amíg Janukovicsot el kellett mozdítani hatalmából. Szombaton a várakozások még arról szóltak, hogy akár már másnapra megalakulhat az új kormány és megválasztják a kormányfőt. Julija Timosenko a hétvégén már jelezte, hogy nem vállalná el a feladatot, így továbbra is Arszenyij Jacenyuk, a Timosenko mögött álló Batykivscsina egyik vezetője tűnik a legesélyesebbnek.

A BBC szerint közben Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnök a parlamentben bejelentette, hogy találkozik a biztonsági szolgálatok vezetőivel, akikkel átbeszélik az oroszajkú területek esetében fennálló szeparatizmus veszélyét.

Most Keleten tiltakoznak

A keleti részeken több városban is utcára vonultak a Nyugatbarát tüntetők mellett Janukovics-párti tiltakozók is. A legérzékenyebb terület a 90 százalékban oroszok lakta Krím-félsziget – amelyet 1954-ben ajándékba kapott meg a Szovjetunión belül az orosz tagköztársaságtól az ukrán tagköztársaság –, ami ráadásul az orosz hadiflotta központi bázisának is helyt ad.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök is fegyveres zendülésnek nevezte az ellenzéki erők hatalomra jutását, és arról beszélt hétfőn, hogy nincs kivel tárgyalniuk. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden hangsúlyozta, hogy ugyanakkor továbbra sem avatkoznak közbe.

Leváltotta tisztségéből Vaszil Varcabát, a Kárpátalja megyei rendőrség parancsnokát több más ukrajnai megye rendőrfőnökével együtt Arszen Avakov megbízott ukrán belügyminiszter. A kárpátaljai volt ellenzéki sajtó elismerően ír arról, ahogyan Varcaba tábornok a három hónapja tartó ungvári hatalomellenes tüntetéseket kezelte.

Kárpátalján a rendőrség nem alkalmazott erőszakot a tiltakozó megmozdulások résztvevőivel szemben, senkit nem vett őrizetbe, és egyetlen aktivista ellen sem indított eljárást. A főparancsnok többször is találkozott a tüntetőkkel, és a kárpátaljai rendőrök a múlt héten az ő vezetésével álltak át a tüntetők oldalára.

Budapestnek nem tetszik az új erő

A magyar Külügyminisztérium közben közleményben ítélte el, hogy hétfőn a Jobb Szektor (Pravij Szektor) szélsőséges csoport aktivistái betörtek a beregszászi városi tanács közgyűlésére, és félbeszakították az ülést. A radikális csoportot képviselők azt mondták, hogy mivel nem találták ott a korábbi kormánypárt, a Régiók Pártjának (PR) embereit, ezért elmentek.

A kijevi tiltakozások alatt is önjáró Jobb Szektorral egyébként egyre komolyabban számol az ellenzékből formálódó új hatalom: az ideiglenes belügyminiszter korábban már jelezte, hogy a szervezet fegyvereseit be fogja vonni az új belügyi szerveibe. A csoportot vezető Dmitrij Jaros elismerte, hogy célja a belügyi erőket minél inkább a hatáskörébe vonni. „Ez csak növelné a Jobb Szektor hatékonyságát” – idézte az Unian a csoport közleményét a VKontakte közösségi portálról.

Janukovics nincs meg

Eközben ellentmondásos hírek jelennek meg a menekülő Janukovicsról: hiába jelentette be már a hétvégén a leváltott elnök körözését az ideiglenes belügyminiszter, az erről szóló hivatalos dokumentumot egyetlen hatóság sem kapta meg Ukrajnában – írta a Newsru.ua. Így jogi akadálya nincsen annak, hogy a 2010-ben Timosenkót a választásokon kevéssel legyőző elnök – aki nem ismeri el szombati parlamenti elmozdítását – elhagyhassa az országot. Igaz, ezt mindeddig megakadályozta a határőrség, amelyik Donyeckben sem adott engedélyt az elnöki gép felszállására. Janukovics ezután innen autóval elhajtatott őrségével, később az ország keleti és déli felén több ponton megfordult. (Ha az ország területén akarna orosz védelmet biztosítani magának, akkor ezt elvileg Szevasztopolban is megtehetné az orosz hadiflotta bázisán, ilyen hír azonban eddig nem merült fel.)

A parlament helyettes elnöke, Ruszlan Kosulinszkij kedden közölte: Janukovics körözéséről az iratok már a bíróságon vannak amely a nap folyamán határoz Janukovics felelősségre vonásának kezdeményezéséről.

Rovatok