Index Vakbarát Hírportál

Önkéntesek védik Lenint Ukrajnában

2014. február 25., kedd 06:09

Megerősített kerítéssel és sátortábor kiépítésével védik önkéntesek a ledöntéstől az ukrajnai Harkiv város Szabadság terén álló Lenin-szobrot az Interfax hírügynökség jelentése szerint, írja az MTI.

Ukrajnában a múlt hét kezdete óta csaknem félszáz Lenin-szobrot döntöttek le vagy rongáltak meg, legutóbb hétfőn a kárpátaljai Csapon, egy idősek otthona udvarán álló Lenin-szobor állt bele arccal a viacolorba. Harkivban a Vlagyimir Iljics Lenin szobrát védő önkéntesek hosszú távra rendezkedtek be. A szoborhoz érkezőket a kerítésnél megállítják ellenőrzésre.

Harkivban már több napja feszült a helyzet az új hatalom hívei és ellenzői között, hétfőn este egy kisebb verekedés is volt a metróban a két tábor között, de csak ketten sérültek meg az Unian hírügynökség beszámolója szerint. 

Eközben a Kijev melletti Horenka faluban felgyújtották Petro Szimonenkónak, az Ukrán Kommunista Párt első titkárának vidéki házát, írja az MTI a párt sajtószolgálatának jelentése alapján.

A közlemény szerint a magukat a kijevi főtér, "a Majdan önvédelmi erők harcosainak" kiadó ismeretlenek egy csoportja rontott be a házba, tönkretették az épület térfigyelő rendszerét, s nem voltak hajlandóak senkit, még újságírókat sem beengedni. Miután semmi értékeset, sem pedig terhelő dokumentumokat nem találtak, "a suhancok Molotov-koktélokkal teli ládákat hoztak három gépkocsival, és felgyújtották az épületet".

Szimonenko korábban úgy nyilatkozott, hogy "minden perspektívát nélkülöznek" azok a kísérletek, amelyek célja eltakarítani pártját Ukrajna politikai színteréről. Szimonenko arra reagált, hogy Oleh Ljasko független képviselő (Radikális Párt) a hétfői parlamenti ülésen kezdeményezte a Régiók Pártja és a vele szövetséges UKP betiltását, mert szerinte ők a felelősek az országban kialakult helyzetért.

Olekszandr Turcsinov, az államfői feladatokat ideiglenesen ellátó házelnök "lehűtötte" a radikális képviselőt. Leszögezte, hogy az országban érvényben van az alkotmány és a párttörvény. "Nekünk demokratikus államként a törvények szerint kell eljárnunk" - tette hozzá.

Rovatok