Index Vakbarát Hírportál

Térden állva vezekeltek a rohamrendőrök

2014. február 25., kedd 14:15

Nyilvános bocsánatkérésre kötelezték Lvivben hétfő este a rendőrség speciális egységeinek száz tagját. A nyugat-ukrajnai városban külön színpadra vitték a Berkut száz tagját, akiknek térden állva kellett bocsánatot kérniük a belbiztonsági erők kijevi akcióiért.

Térden állva vezekeltek a rohamrendőrök

„Ugyanúgy elítéljük a tüntetők szétzavarását, ahogyan ti is. Nem tudom, kik tették, de a nevükben bocsánatot kérek" – mondta egyikük a mikrofonba. Biztosította a tömeget arról, hogy a lvivi egység nem járt Kijevben. A Zxid.net viszont úgy tudja, hogy az összecsapások napjai alatt a Berkut lvivi egységének 130 tagja volt az ukrán fővárosban. 

Míg Nyugat-Ukrajnában bocsánatért esedeztek, a Krímben hősöknek kijáró ünneplést kaptak a Kijevből a hazatért Berkut-egységek Szevasztopolban.

A családokat nem kéne bántani, de

Bár a tüntetések alatt beérett Jobb Szektor (Pravij Szektor) a tiltakozások radikális szárnyának számított, a szervezet is óva intett attól, hogy a népharag elszabaduljon. „Új Ukrajnát építünk, amely a nemzeti érdekeken, méltányosságon és erkölcsön alapul" – állt az Ukrainszkaja Pravda által idézett közleményben, amely azonban végül mégis kissé fenyegetően folytatta: „Adjunk esélyt a bűnözők szüleinek, feleségeinek, gyermekeinek, hogy lelkiismeretük szerint önként és őszintén ítéljék el gyermekeik, férjeik, apáik tetteit!"

Rovatok