Index Vakbarát Hírportál

Közzétették az ugandai meleglistát

2014. február 25., kedd 13:23

Egy ugandai újság listát készített a „top 200” ugandai homoszexuálisról, egy nappal azután, hogy az elnök, Yoweri Kaguta Museveni aláírta a vitatott melegellenes törvényt, ami alapján életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak a „visszaesők”, írja a The Globe and Mail.

A listán az ismert melegjogi aktivisták mellett egy népszerű ugandai hiphopsztár és egy katolikus pap is van.

A törvény indoklása szerint nem bizonyított, hogy a homoszexualitás genetikai eredetű jelenség, ezért büntethető. Súlyosbítja az ítéletet az, ha valaki kiskorúval vagy HIV-fertőzöttel létesít szexuális kapcsolatot, és tizennégy év börtönbüntetés jár annak, akit először kapnak rajta.

A tervezet eredetileg büntette volna azt is, aki nem tesz jelentést a meleg párokról, és halálbüntetést is kiszabhatott volna a homoszexuálisokra.

A szigorú szabályozást azzal is indokolták, hogy a „nyugati melegeket” el kell rettenteni attól, hogy „ugandai gyerekeket toborozzanak" a homoszexualitásra. 2011-ben, a törvény előterjesztésének évében már készítettek egy hasonló listát, akkor az egyik aktivistát nem sokkal később meggyilkolták.

Jogvédők azzal próbálták meg lebeszélni Musevenit a törvény aláírásáról, hogy Ugandában már eddig is törvénytelen volt a homoszexualitás.

Az Egyesült Államok a segélyek megvonásával fenyegette meg az országot a törvény szigorítása miatt.

Rovatok