Index Vakbarát Hírportál

Világhírű lett a magyar lottónyertes

2014. február 25., kedd 10:00

600 milliót nyert a lottón egy győri hajléktalan, Andraschek László, írja a Guardian.

Az élete ezután egy csapásra megváltozott: hat lakást vett belőle, feleségének, Anikónak és gyerekeinek. Egy hajléktalanokat, és alkoholistákat segítő alapítványt is szeretnének létrehozni, az Állj Mellém!-et.

Korábban Andraschek maga is 20 évig munkanélküli és alkoholista volt. Amikor kitették a szülői házból, öngyilkos akart lenni, de elszakadt a kötél, ezért amputálni kellett a lábát. "Tipikus alkoholista voltam, és minden problémámért másokat hibáztattam", mondja Andraschek. 

“Az Állj Mellém!-mel azokat szeretnénk támogatni, akik úgy érzik, hogy már elvesztették minden emberi méltóságukat”, mondja Anikó. Azért Állj Mellém, mert sokkal könnyebb valamit túlélni, és utána tovább lépni, ha áll mellettünk valaki”. Mindenkit várunk ide, aki segíteni szeretne". 

A Guardian riportjából kiderül, hogy amikor Andraschek megnyerte a lottót, egy Győr melletti nyomortelepen éltek a feleségével, ahol már egy éves elmaradással voltak a lakbérrel. Rendszeres időközönként kapcsolták ki náluk az áramot és a gázt, és rengeteg tartozásuk volt.

"Anikó ápoló volt egy kórházban, és meg újságokat hordtam ki.110 ezer forint volt a kettőnk jövedelme együtt, ezért soha nem tudtuk a számlákat befizetni. Folyton újabb kölcsönöket vettünk fel, hogy fizethessük a régieket", mondja. Korábban hét évig éltek egy győri munkásszálláson. 

Andraschek a maradék aprópénzéből vásárolta a szelvényt, és épp egy alkoholbetegeknek tartott tréningre tartott, amikor beugrott a lottózóba, hogy megnézze a számokat.

Luxusra nem vágynak: először házat béreltek Győr egyik előkelő negyedében, “ahol a milliomosok laknak”, de aztán hamar azt érezték, hogy ez nem nekik való, és átköltöztek egy szerényebb környékre.

“Nem úgy gondolunk a lottónyereményre, mint amit megérdemeltünk, inkább úgy, mint valami isteni csodára. A legutolsó pillanatban kaptuk ezt a segítséget.", mondja Anikó. 

A nyereménnyel egyenesbe jöttek, de most úgy tűnik, hogy nem lett könnyebb az életük: betörtek hozzájuk, az autójuk is árokban kötött ki, és maga Andraschek is megbánta, hogy a nyilvánosság elé állt. (Korábban még senki nem vállalta Magyarországon, hogy ennyi pénzt nyert).

 

Rovatok