Index Vakbarát Hírportál

26 embert ítéltek halálra Egyiptomban

2014. február 26., szerda 15:25

Huszonhat embert ítélt halálra a bíróság szerdán Egyiptomban, amiért terrorista támadásokra szövetkeztek. A BBC szerint azt tervezték, hogy megtámadják a Szuezi-csatornán haladó hajókat, illetve épületeket, keresztény civileket, külföldi turistákat és rendőröket. Ezért robbanóanyagokat és rakétákat is gyártottak. A bíróság szerint a banda a „nemzeti egység” ellen szövetkezett.

Az ítéletet a vádlottak távollétében szabták ki. A 26 személy közül egyet végül felmentettek, mert ő még fiatalkorú. A döntés akkor lesz végleges, ha a mufti, Egyiptom legfőbb iszlám hivatalnoka jóváhagyja. Erre március 19-én kerülhet sor.

Az ítéletet egy nappal azután hirdették ki, hogy az új miniszterelnököt, Ibrahim Mahlabot kinevezték. Mahlab korábban hangoztatta, hogy az ország teljes területén meg akarja állítani az erőszakot.

Hazem Beblawi miniszterelnök hétfőn váratlanul mondott le. Mohamed Murszi 2013 júliusi megbuktatása után ő lépett hatalomra, de kormányzása alatt gyakoribbá váltak az iszlamista felkelők támadásai, több mint ezer ember halt meg. A Muszlim Testvériség, a Murszihoz közel álló iszlám biztonsági erők tagjai közül ez idő alatt több százat vettek őrizetbe.

A januári megállapodás szerint április közepén tartanak majd választásokat Egyiptomban. 

Rovatok