Index Vakbarát Hírportál

Fokozódik a feszültség a Krím félszigeten

2014. február 26., szerda 14:45

Jaltában szabadon mozognak felfegyverzett orosz katonákat szállító, orosz rendszámú teherautók.

A krími eseményekbe történő közvetlen beavatkozással vádolta meg Oroszországot szerdán Ukrajna három egykori államfője. A nap folyamán olyan videofelvételek kerültek fel az internetre, amelyek tanúsága szerint a Krím félszigeti Jaltában szabadon mozognak felfegyverzett orosz katonákat szállító, orosz rendszámú teherautók.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdai bejelentése szerint pedig Vlagyimir Putyin államfő a harckészültség azonnali, rendkívüli ellenőrzését rendelte el két oroszországi katonai körzetben, köztük az Ukrajnával is határos Nyugati Katonai Körzetben.

Egy, a Krímben állomásozó orosz fekete-tengeri flottához közel álló forrás egy helyi televíziónak azt mondta, hogy orosz katonák érkeztek Jaltába. A többségében orosz ajkú Krími Autonóm Köztársaságban fővárosában, Szimferopolban szerdán egyszerre kezdtek tüntetést az ország területi egységének megőrzését követelő krími tatárok és oroszpárti aktivisták.

A krími tatárok ukrán és EU-zászlókkal, illetve a tatár közösség lobogóival a kezükben teljesen megtöltötték az autonóm terület parlamentje előtti teret. Közvetlen közelükben oroszpárti aktivisták, köztük a helyi kozákság képviselői gyűltek össze ellendemonstrációra, karjukon fekete-narancsszínű, orosz cári György-szalaggal. A két tábort rendőrök választották el egymástól.

    

Rovatok