Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi elfogatóparancs Janukovics ellen

2014. február 26., szerda 17:20 | aznap frissítve

Már nemzetközi körözést is kiadtak Janukovics ellen, akit az ideiglenes belügyminiszter szerint csak azért nem fogtak el a Krím félszigeten, hogy ne provokáljanak fegyveres konfliktust az egyébként is szeparatista törekvésekkel szembenéző területen. A Majdanon bejelentették, hogy Timosenko emberét, Arszenyij Jacenyukot jelölik majd miniszterelnöknek, a parlament csütörtökön szavaz az új kormánykoalícióról.

Viktor Janukovics leváltott ukrán elnök ellen már nemzetközi elfogatóparancs is érvényben van, mondta a BBC szerint Oleh Mahnyitszkij megbízott legfőbb ügyész. Janukovics ugyanakkor még nincs fent az Interpol adatbázisában.

A héten egyébként ellentmondásos hírek jelentek meg a menekülő Janukovicsról. Hiába jelentette be már a hétvégén a leváltott elnök körözését az ideiglenes belügyminiszter, az erről szóló hivatalos dokumentumot keddig egyetlen hatóság sem kapta meg Ukrajnában.

A négy napja bujkáló Janukovics menekülésének eddigi állomásait minigrafikával segítünk leképezni. A lényeg, hogy még mindig nem tudni, hol lehet most. Mihail Margelov, az orosz szövetségi tanács (felsőház) nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke hangsúlyozta, hogy nem Oroszországban van.

Arszen Avakov ideiglenes belügyminiszter azt mondta, csak azért nem próbálták meg őrizetbe venni a hatóságok Janukovicsot a Krím félszigeten, mert attól tartottak, hogy emiatt fegyveres konfliktus robban ki a területen. Oroszországra célozva azt mondta, hogy Szevasztopolba érkezve úgy ítélték meg az ukrán biztonsági szolgálat vezetőjével együtt, hogy ürügyet szolgáltathatnának „egy külföldi állam fegyveres erőinek" a beavatkozáshoz (Szevasztopolban van az orosz fekete-tengeri flotta bázisa). „Krím nyugalma fontosabb mint Janukovics" – mondta.

A Telegraph szerda este az RBK orosz hírügynökséget idézve azt írta, hogy Janukovics már Moszkvában van. A hírügynökség névtelen forrásra hivatkozva állítja ezt, a forrás szerint Janukovics egy luxusszanatóriumban húzta meg magát. Más forrás egyelőre nem erősítette meg ezt az értesülést.

Jacenyuk lehet az új miniszterelnök

Szerdán közben így is kisebb összecsapásokig fajult a helyzet a Krímben, ahol oroszbarát és az új vezetést támogató több ezer tüntető feszült egymásnak. Egy ember meghalt, többen megsérültek.

Politikai vonalon még az új kormány megalakulására várnak. A Majdanon tüntetőknek bemutatták a javasolt kormánytagokat, a miniszterelnök majd Julija Timosenko pártjának vezetője, Arszenyij Jacenyuk lehet, de a tüntetők több vezetője is helyet kaphat a kabinetben, amiről hivatalosan csak csütörtökön szavaznak a képviselők.

Az új ukrán jegybankelnök az IMF-hez fordult, miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök hadgyakorlatot rendelt el az ukrán határ közelében, de az új ukrán vezetést ez nem aggasztja.

Kijevbe és Donyeckbe utaznak csütörtökön a visegrádi országok (V4) külügyi vezetői, köztük Martonyi János magyar külügyminiszter. A látogatással is jelezni akarják, hogy a V4 elkötelezett Ukrajna területi egysége mellett, mondta Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőnöke.

Ez nem a Rocky IV

Oroszországnak tiszteletben kell tartania Ukrajna területi épségét - jelentette ki szerdán John Kerry amerikai külügyminiszter. Kerry újságírók egy kisebb csoportjának nyilatkozva arra figyelmeztette Oroszországot, amely Líbia és Szíria esetében ellenezte a katonai beavatkozást, hogy „súlyos hibát” követne el, ha katonai intervenciót indítana Ukrajna ellen. Kijelentette: az Egyesült Államok fontolóra vette, hogy egymilliárd dolláros hitelgaranciát biztosítson Ukrajnának. 

„Amit most tennünk kell, az az, hogy elkerüljük a régi, hidegháborús konfrontációt” – hangoztatta az amerikai diplomácia vezetője az MSNBC televíziónak adott nyilatkozatában, miután két, Ukrajnához közeli orosz katonai körzetben a csapatokat hadgyakorlat előtti készültségbe helyezték.

„Nem keressük a konfrontációt, de világossá tesszük, hogy minden országnak tiszteletben kell tartania Ukrajna területi épségét. Oroszország kijelentette, hogy így tesz majd, és mi úgy gondoljuk, nagyon fontos, hogy Oroszország tartsa a szavát” – tette hozzá Kerry.

Reményét fejezte ki, hogy Oroszország az ukrajnai fejleményeket nem tekinti „a hidegháború egyfajta folytatásának”. Szavai szerint ez nem kelet–nyugati, orosz–amerikai ügy.

„Ez nem egy Rocky IV.” – mondta Kerry, visszautalva egy 1985-ös filmre, amelyben a Sylvester Stallone alakította Rocky Balboa amerikai öklöző legyőzi a ringben a Dolph Lundgren által megszemélyesített kegyetlen szovjet bokszolót, Ivan Dragót.

Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Moszkvának tiszteletben kell tartania az ukránoknak a változás iránti vágyát, és megismételte Washingtonnak azt az érvelését, miszerint az ukránoknak nem kell választaniuk egyfelől Európa és az Egyesült Államok, másfelől pedig Oroszország között. Kerry óvatosságra intette Oroszországot jövőbeni lépéseivel kapcsolatban.

Rovatok