Index Vakbarát Hírportál

Kamikazékat vár kormányába Jacenyuk

2014. február 27., csütörtök 07:13

Csütörtökön szavazhat az ukrán parlament az új kormányra, amelyet előzetesen jóváhagyott a Majdan is. A Viktor Janukovicsot elűző tiltakozások fővárosi helyszíne az új hatalom legfontosabb legitimációs forrása lett.

Az ismertté vált listán nincsen rajta Vitalij Klicsko pártjának egyetlen tagja sem. Az UDAR közölte, kívülről támogatják az új kabinetet, amelynek néhány tagját egyébként nem fogadták kitörő örömmel a Majdanon.

A leginkább Arszen Avakov ideiglenes belügyminiszter várható megbízatása váltotta ki. A tüntetők szószólói kifogásolták, hogy Avakov nem tett meg mindent az elűzött hatalom kiemelt embereinek letartóztatásáért. Janukovics körözésének elindítása sem ment kellő gyorsasággal. A volt elnök továbbra is bujkál, nagy valószínűséggel az új hatalommal leginkább elutasító Krím félszigeten, azon belül talán egyenesen az orosz hadiflotta szevasztopoli bázisán. Bár egyes hírek szerint a politikus már Oroszországban van.

Barikádról a vezetésbe

Figyelmeztető jel lehet, hogy a Majdanon összegyűltek Olekszandr Turcsinov, az államfői feladatokat ideiglenesen ellátó házelnök hívei, és Arszenyij Jacenyuk nevét hallva füttyszóval fejezték ki nemtetszésüket. Mindketten a legközelebbi szövetségesei a börtönéből hétvégén kiengedett Julija Timosenkónak, aki jó érzékkel távol maradt a kormányfői poszttól, inkább a május 25-én esedékes államfőválasztásra koncentrálva.

Az egyik legnagyobb nyertes Andrej Parubij lehet. A 41 éves férfi már a 2004-es narancsos forradalom védői között megalapozta karrierjét, előbb a Viktor Juscsenko elnök vezette Mi Ukrajnánk színeiben, majd Julija Timosenko pártjában lett a parlament képviselője. Parubij most is a Majdan védelmének egyik fő szervezője volt, és az alakuló kormányban megkapta az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezető posztját. Helyettese Dmitrij Jaros lesz, akinek bejutása jelzi a kijevi tüntetésekben aktív Pravij Szektor látványos megerősödését.

Hatalmas Görögország

„Nyugodtan mondhatom, hogy a kormány tagjaira politikai kamikaze sors vár” – közölte Jacenyuk, aki szerint a fő cél „az ország megmentése” lesz: az államkincstár üres, a valutatartalék csekély, az ország teljes adóssága 130 milliárd dollár. Igaz, ez utóbbi önmagában nem rossz mutató, hiszen az ország vásárlóerő paritáson számított GDP-jének csak negyven százaléka, de gyorsan nő, és a 46 milliós Ukrajnának a nagyon közeli jövőben 20 milliárd dollárra lehet szüksége ahhoz, hogy elkerülje az államcsődöt. A leendő kormányfő bejelentette első tevezett intézkedését is: az adóügyi minisztérium megszüntetését – szavaiból nem derült ki, hogy miként próbálja majd pótolni az intézményt.

Brüsszel az EU gazdasági és pénzügyekért felelős biztosát bízta meg azzal, hogy koordinálja az EU, a Nemzetközi Valutaalap tagországaitól várható, Ukrajnának szánt pénzek begyűjtését.

A pénzügyi segélyek gyarapítására egy nemzetközi konferenciát is összehívnak, amelyet az EU soros elnökeként Görögország fog megszervezni.

Rovatok