Index Vakbarát Hírportál

Menedéket kapott Janukovics Moszkvától

2014. február 27., csütörtök 12:18

Moszkvától kért védelmet a hétvégén elmozdított ukrán elnök. Viktor Janukovics kérését nem hivatalos források szerint az orosz kormány elfogadta, és menedéket nyújt a politikusnak – írta a Ria Novosztyi hírügynökség.

Egyelőre nem tudni, hogy hol tartózkodik a politikus: Donyeckből nem tudott felszállni repülőgépén, ezután konvojával a Krím félszigetre távozott, végül testőrségének nagy részétől megválva ismeretlen helyre ment. Egyes feltételezések szerint a szevasztopoli orosz katonai bázisra ment, más feltételezések szerint onnan már Moszkvába repült.

Moszkvában gyűlnek a körözöttek

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség hírei szerint az ukrán elnököt állítólag a moszkvai Ukrajna szállóban, majd az elnöki adminisztráció kezelése alatt álló Barviha melletti szanatóriumban látták.

Svájc bekeményít

Svájc bejelentette: Janukovics svájci számláit be fogják fagyasztani. Már ha vannak neki. Vajon mit szól ehhez Simon Gábor?

 Az Unian ukrán hírportál úgy tudja, hogy Janukovics mellett két másik szövetségese is az orosz fővárosba menekült. Egy moszkvai étteremben állítólag együtt volt a menesztett – és az új kijevi hatalom által szintén körözött – Viktor Psonka korábbi legfőbb ügyész és az előző belügyminiszter, Vitalij Zaharcsenko.

Janukovics csütörtökön nyilvánosságra került közleményében tudatta, hogy nem ismeri el szombati eltávolítását, így még mindig ő a 46 milliós ország elnöke. Moszkva ugyanígy gondolja, hiszen Dmitrij Medvegyev miniszterelnök a héten többször kijelentette, hogy az új hatalom nem legitim.

Megszegték az egyezményt

Janukovics közleménye szerint az ellenzék nem tartotta be a vele a múlt héten aláírt egyezményt, a parlament ráadásul a parlament munkájában sokan nem tudnak részt venni a korábbi kormánypárt, a Régiók Pártja (PR) frakciójából, mert megfélemlítették őket, így elhagyták az országot – vélte az elnök. Kétségtelen, hogy aki marad, annak is számolnia kell a pszichológiai hadviseléssel: a Szvoboda párt kétezer aktivistája „szégyensorfalat” állt a parlament előtt, azzal, hogy a PR képviselőinek azon kelljen végigvonulniuk, ha megérkeznek az ülésre.

Szása Bunkerék erőszakosak

Az ellenzéket három hónapos tiltakozássorozattal – 88 halálos áldozattal járó összecsapások kíséretében – hatalomra segítő Majdan továbbra sem oszlott fel Kijevben, noha az őket képviselő erők hatalomra jutottak: igaz, a kormányról csak ma tervezi a rada a szavazást, és keleten, valamint a Krímben korántsem a kijevi vezetés irányít, ám nem világos, hogy a fővárosban mi ellen védekezve maradt fenn a tiltakozók bázisa.

„A 31-es és a 33-as egységek bűnözők bandájából áll. A 31-es századot Szása Bunker vezeti” – mondta a tiltakozás egyik vezető erejeként fellépett Batykivscsina képviselője. Gennagyij Moszkal szerint a fegyveres bandák vidéken fenyegetik az előző hatalom képviselőit, házakat rabolnak ki, nőket erőszakolnak meg. „Vegyék le végre a maszkot, elvégre Janukovics rezsimje már megdőlt” – mondta Moszkal, aki szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetői posztjának várományosa, Andrej Parubij feladata volna a csoportok megregulázása. A 42 éves Parubij már a narancsos forradalom idején tűnt fel az ellenzéki tiltakozók irányítójaként, később az ellenzék két frakcióját is megjárta parlamenti képviselőként.

Rovatok