Index Vakbarát Hírportál

Százak tüntettek a mexikói drogbáróért

2014. február 27., csütörtök 18:07

A hatóságok engedjék szabadon a hírhedt helyi drogkartell nemrégiben őrizetbe vett vezetőjét, Joaquín „El Chapo” Guzmánt – ezt követelve tüntettek százak a nyugat-mexikói Sinaloa állam két városában, Culiacánban és Guamúchilban. A szerdai demonstráció résztvevői szerint a rendkívül szegény, hegyvidéki térségben szükség van a Sinaloa kartell által teremtett munkahelyekre, írja az MTI.

A tüntetésen zenészek játszottak, miközben iskolai egyenruhát viselő középiskolás diákok „Engedjék szabadon Chapót!” és „Szeretjük Chapót” feliratú táblákat tartottak magasba. A tiltakozók ellenzik Guzmán kiadatását az Egyesült Államoknak, ahol több államban is vádat emeltek ellene.

A kivezényelt rendőrök megpróbálták feloszlatni a tömeget, amelynek tagjai vizes palackokat hajítottak feléjük. A rendfenntartók könnygázt vetettek be, és néhány tüntetőt őrizetbe vettek.

Mexikó bizonyos részein népdalokat és könyveket írnak a szegény fiatalok egy része által példaképnek tekintett drogbárókról, de az ehhez hasonló megmozdulások ritkának számítanak az országban. A sokaság azzal magyarázható, hogy Sinaloa lakói aggódnak a jövőért, a több milliárd dolláros volumenű drogkereskedelem fellendítette a mezőgazdasági állam gazdaságát.

Rovatok