Index Vakbarát Hírportál

Száztíz embert tartóztattak le csalásért

2014. február 28., péntek 12:54

Nemzetközi hatósági akció részleteit hozták nyilvánosságra pénteken: összesen száztíz embert tartóztattak le csalásért a brit és spanyol rendőrök. Közülük húszat Londonban, nyolcvannégyet Spanyolországban, kettőt az Egyesült Államokban és négyet Szerbiában.

A bűnszervezet több mint 15 millió font értékű kárt okozhatott ezer embernek azzal, hogy értéktelen vagy nem létező részvényekkel kereskedtek. Ehhez üzlethelyiségeket is béreltek, és otthonaikban is kötöttek illegális üzleteket.

A letartóztatottak egyike például havi 40 ezer fontért bérelt albérletet, a rendőrök pedig többek között lefoglaltak egy Aston Martint és egy Ferrarit, sok értékes karórát, és körülbelül ötszázezer fontnyi készpénzt. A vádlottak az elcsalt pénzt prostituáltakra költötték, illetve drog- és fegyverügyleteket is bonyolítottak.

A rendőrség eddig 850 brit áldozatot azonosított, többségük nyugdíjas. Az ő káruk mintegy 15 millió font, de még több százan lehetnek, akiket átvert a banda.

A brit rendőrség két évig nyomozott, mielőtt lecsapott volna. Mintegy negyven brit rendőr Spanyolországban is dolgozott, ahol háromszáz fős hivatali csapat támogatta őket. Mivel a vádlottak többsége brit, azokat valószínűleg Nagy-Britanniába szállítják majd Spanyolországból is.

A Guardian szerint ez az akció a valaha volt egyik legnagyobb, amit csalás miatt hajtottak végre a hatóságok.

Rovatok