Index Vakbarát Hírportál

Heil Hitler! - üvöltötte a lengyel képviselő

2014. február 28., péntek 00:25

Egy lengyel EP-képviselőt megbilincseltek a rendőrök a frankfurti repülőtéren. Jacek Protasiewicz a vámellenőrzésen ment át a legnagyobb német reptéren, amikor állítólag ráordított az egyik vámtisztre: „Heil Hitler!” Majd hozzátette: „Auschwitzba kéne mennie.”

A német Bild is megírta, hogy az EU alelnöke, Jacek Protasiewicz náci botrányba keveredett. A szemtanúk állítása szerint a képviselő tökrészegnek tűnt, és állítólag hitlerezte-nácizta a vámtisztviselőt, aki a zöld – vámmentes – folyosónál állt.

Raus!

A lengyel miniszterelnök, Donald Tusk pártjába tartozó Jacek Protasiewicz szerint nem pont így történt, szerinte a vámos volt a hibás.

A tiszt arra kért, hogy mutassam meg neki a táskámat, de megmondtam neki, hogy ezzel megsérti a diplomáciai védettségemet – mondta Protasiewicz. – És amikor visszaadta az útlevelemet, azt mondta: Raus!

Bár a tiszt ezzel csak annyit akart mondani, hogy „menjen”, Protasiewicz eléggé félreértette. Ez valahol érthető, valószínűleg sok lengyel van, akinek a raus szóról az jut eszébe, hogy milyen gyakran hallották ezt a németek szájából Lengyelország megszállása alatt, a második világháborúban.

Megkérdeztem tőle, tudja-e mit jelent a lengyeleknek a raus szó – mondta Protasiewicz. – Ez olyan, mintha azt mondaná: Heil Hitler. Ekkor meglökött, mire azt mondtam neki, Auschwitzba kéne mennie, hogy lássa, hová vezet az erőszak.

Protasiewicz arra is panaszkodott, hogy összetört a telefonja, miközben megbilincselték. Tagadta, hogy részeg lett volna; mint mondta, csak két pohár bort ivott meg a gépen.

A lengyel kormány szóvivője azt ígérte, kivizsgálják az esetet.

– Bocs, Kapa bácsi, kiirtottam a családomat.

– Á, előfordul. A mai világban...! Naponta olvas ilyesmit az ember. Pisztoly elsül... biztos véletlen volt.

– Szándékos volt, Kapa bácsi.

– Szándékos, persze, persze. Hülye vagyok. Ilyet az ember vagy szándékosan csinál, vagy részegen. Te pedig nem iszol.

Rovatok