Index Vakbarát Hírportál

Krím félsziget: fegyveresek a repülőtérnél

2014. február 28., péntek 08:52 | aznap frissítve

Fontosabb részletek
 

Másfél tucatnyi katonai teherautó érkezett csütörtök éjszaka Belbek, a szevasztopoli nemzetközi repülőtér közelébe. A rajtuk érkező fegyveresek lezárták a repülőtérre vezető utat. Lezárták annak a vendégháznak a körzetét is, ahol egykoron Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök, illetve más magas beosztású állami vezetők is nyaraltak.

Az Interfax orosz hírügynökség szevasztopoli katonai forrásokra hivatkozva azt írta: a katonai egyenruhások célja megakadályozni "valamilyen fegyveresek" érkezését. A repülőtér területén egy páncélozott harci jármű is látható.

Az ukrán belügyminiszter Oroszország fegyveres behatolásának és megszállásnak tekinti a Krími Autonóm Köztársaság területén pénteken történteket. Arszen Avakov Facebook-oldalán kijelentette: „az orosz hadiflotta egységei blokád alá vonták” a Belbek szevasztopoli nemzetközi repülőteret.

A repülőtéren belül ukrán katonák és határőrök tartózkodnak. Kívül álarcos fegyveres katonák jelzés nélküli egyenruhában vannak, nem titkolva ugyanakkor hovatartozásukat

- írta a miniszter, aki szerint 

Ez nyíltan a fegyveres vérontás kiprovokálását szolgálja egy szuverén állam területén.

Péntekre virradóra fegyveresek egy csoportja hatolt be Szimferopol légikikötőjébe. Az "ismeretlenek" már elhagyták a repülőteret, de a történtekről továbbra is ellentmondó értesülések látnak napvilágot.

Géppisztolyokkal felfegyverzett ismeretlenek ellenőrzőpontokat állítottak fel Csanga és Armjanszke falvak körzetében, a Perekopi-földszoroson, s átvizsgálják szárazföldről a félszigetre érkező járműveket – jelentette pénteken hajnalban az Unian hírügynökség az ukrán TSzN hírcsatornára hivatkozva.

A feloszlatott Berkut rendőri rohamosztag egyenruhájába öltözött fegyveresek, illetve karszalagot – az orosz zászló színeivel – viselő civilek tucatjai betonakadályokat állítottak, és golyószóróknak tüzelőállásokat építettek ki (szintén orosz zászlókkal fellobogózott homokzsákokkal) a két településnél. A Szevasztopolból és a környező falvakból érkezett fegyveresek újságíróknak azt állították, hogy céljuk megakadályozni ukrán nacionalisták bejutását a Krímbe, s elérni a félsziget csatlakozását Oroszországhoz.

Csütörtök hajnalban helyi orosz fegyveresek elfoglalták a Krími Autonóm Köztársasági parlamentjének épületét a dél-ukrajnai Szimferopolban. Az ideiglenes ukrán vezetés válaszul készültségbe helyezte az ukrán rendőrség teljes állományát, beleértve a különleges erőket is. A Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió jelentése szerint az épületfoglalók azt állítják: azért vonták ellenőrzés alá a törvényhozás épületét, hogy az előző nap történt összetűzéseket elkerülendő, szavatolják a parlament normális működését.

Viktor Janukovics oroszbarát ukrán elnök múlt szombati megbuktatása után, minden jel szerint a Krím, Ukrajna egyetlen, többségében orosz ajkú régiója vált az új hatalommal szembeni ellenállás egyik utolsó bástyájává. Az új ukrán vezetők az elmúlt napokban többször is aggodalmukat fejezték ki a krími szakadár törekvések jelei miatt.

A Krím félszigeti Szevasztopolban állomásozik az orosz Fekete-tengeri Flotta, amely egy 2010-ben, Janukovics elnökké választása után aláírt szerződés értelmében 2042-ig használhatja az oroszok számára stratégiailag és érzelmileg is fontos haditengerészeti támaszpontot. 

Rovatok