Index Vakbarát Hírportál

Napi 300 ezren kíváncsiak Janukovics sötét oldalára

2014. március 1., szombat 08:56

Újságírók feltették az internetre a Viktor Janukovics Kijev melletti rezidenciáján talált mintegy kétezer dokumentumot. Az MTI szerint ezekből fény derül például a megbuktatott ukrán elnök és közvetlen beosztottainak machinációira és hatalmas költekezéseikre. A YanukovychLeaks.org című lapot naponta több mint 300 ezren nézik meg – állítják az oldal fenntartói.

A rezidenciát átkutató 16 újságíró úgy véli, fontos, hogy mindenki megismerhesse az ország történelme szempontjából lényeges információkat. A dokumentumokat az elnök és emberei a rezidencia kerti tavába dobálták elmenekülésük előtt. A papírokat búvárok felhozták, majd megszárították azokat, és adathordozókra szkennelték. Azokat a dokumentumokat, amelyek olyan rossz állapotban vannak, hogy nem lehet őket szkennelni, fényképezik.

Az egyik újságíró, az angol nyelvű Kyiv Postnak dolgozó Vlad Lavrov az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: az első tervük az volt, hogy a dokumentumokat nem adják ki, hanem elemzik, majd ez alapján cikkeket írnak és jelentetnek meg. „De ez nem az a helyzet, amelyben az ember megtarthatja magának az információkat. Történelmi jelentőségű napok ezek. A dokumentumok garanciát jelentenek arra, hogy majd az összes elkövetett bűnt kivizsgálják″ – mondta, hozzátéve, hogy most, miután az iratok mind felkerültek az internetre, átadják azokat a rendőrségnek.

Rovatok