Index Vakbarát Hírportál

Nem csak a melegeket félti a Világbank

2014. március 1., szombat 08:43

 A Világbank félti azokat az alkalmazottait, akik a homoszexualitást büntető országokban dolgoznak – derül ki a pénzintézet egy belső feljegyzéséből. Az MTI szerint Jim Yong Kim, a Világbank elnöke e dokumentumban közli az alkalmazottakkal, hogy az intézmény minden tőle telhetőt megtesz védelmükben, függetlenül szexuális irányultságuktól.

A feljegyzésnek az ad aktualitást, hogy Yoweri Kaguta Museveni ugandai elnök a hét elején aláírta a homoszexualitás büntetését szigorító jogszabályt, és ez alapján a „sorozatos bűnelkövetők″ akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphatnak. Erre reagálva a Világbank elhalasztotta egy 90 millió dolláros (20 millió forintos) hitel folyósítását Ugandának. Szokatlan lépés ez az intézettől, mert általában kerüli a politikába való beleavatkozást.

„A hátrányos megkülönböztetés nem elszigetelt jelenség: a világ 83 országában tiltják a homoszexualitást″ – mondta fel a figyelmet Jim Yong Kim, hozzátéve, hogy a nőket pedig több mint száz országban különböztetik meg hátrányosan.

A hitelfolyósítás elhalasztására válaszul Uganda pénteken zsarolással vádolta meg a Világbankot:

A Világbank egy többnemzetiségű intézmény, és nem zsarolhatja tagállamait, még a kicsiket sem.

– jelentette ki a kampalai kormány szóvivője közleményében.

Rovatok