Index Vakbarát Hírportál

Pakisztán visszakapcsolja a Youtube-ot

2014. március 3., hétfő 21:37

Újra engedélyezheti Pakisztán a Youtube-hoz való hozzáférést, mert a Google (a Youtube tulajdonosa) levette a videómegosztóról iszlámellenes videóját, írja a The Register.

A pakisztáni hatóságok akkor kapcsolták le az oldalt, amikor felkerült a Youtube-ra a Muszlimok ártatlansága című, az iszlám vallást bíráló film előzetese. A film az egész világon tüntetéseket robbantott ki, mert Mohamed prófétát parodizálta, és több muszlim országban is erőszakhullám söpört végig miatta.

Mivel Pakisztánban a jogszabályok tiltják az iszlámellenes videók megosztását, letiltották a Youtube elérését. A Google idáig nem volt hajlandó eltávolítani a videót, most viszont kötelezték rá az amerikai hatóságok.

Irónikus, hogy ez nem azért történt meg, mert a videóban karikírozzák Mohamedet, hanem mert egy színésznő, Cindy Lee Garcia pert indított, mert a szerinte a videó korábbi filmjeiből lopott jeleneteket. Garcia a Muszlimok Ártatlansága megjelenése után így is több halálos fenyegetést kapott.

Pakisztánban már korábban is több száz internetes oldal hozzáférését korlátozták, 2012-ben több mint 13 ezer pornó oldalt blokkoltak, és a Muszlimok ártatlansága megjelenése után további 20 ezret.

Rovatok