Index Vakbarát Hírportál

A csehek kirúgnák a Roszatomot

2014. március 4., kedd 11:46

A csehek többsége kizárná az orosz céget a temelini atomerőmű bővítésére kiírt pályázatból.

Nem csitul a nyilatkozatháború Csehországban. A közvélemény jó része amúgy is felháborodással követi az ukrajnai eseményeket, a cseh védelmi miniszter hétfő délutáni nyilatkozata nagy sikert aratott a lakosság körében. Martin Stropnický (ANO) ugyanis kijelentette, hogy a Krím katonai megszállása miatt nem tudja elképzelni, hogy a temelini atomerőmű bővítésére kiírt tender győztese az orosz cég legyen.

Az e15.cz gazdasági napilap megszavaztatta az olvasókat: az olvasók 42 százaléka szerint az orosz céget azonnal ki kellene zárni az ukrajnai események miatt a tenderről, 13 százaléka a megkérdezetteknek akkor zárná ki a Roszatomot, amennyiben Putyin nem változtat politikáján, ugyanakkor a megkérdezettek 45 százaléka szerint nem kellene kizárni a pályázatról az orosz céget.

Hasonlóan látom a problémát, mint Dienstbier miniszter. Az adott helyzetben, aki így viselkedik a nemzetközi porondon, számunkra nem megbízható partner

– nyilatkozta kedd reggel Marian Jurečka (KDU-ČSL) mezőgazdasági miniszter. Formálisan a temelini bővítésről Jan Mladek ipari és kereskedelmi miniszter fog dönteni, aki egyelőre nem kívánja konkrétan kommentálni a fejleményeket. Megerősítette ugyanakkor, hogy az ukrán krízis hatással lesz a versenykiírásra, amellyel kormányszinten fognak foglalkozni.

Tárgyalni fogunk róla, nemcsak mi, hanem más hatóságok is

– mondta.

A netes kommentelőkhöz és Stropnický miniszterhez hasonló véleményt fogalmazott meg a nap folyamán a szociáldemokrata Jiří Dienstbier (ČSSD) emberi jogi miniszter is:

személy szerint nem tudom elképzelni, hogy a Roszatom továbbra is a Temelin bővítésére kiírt pályázat résztvevője legyen, hiszen egy olyan ország, amely katonai agressziót alkalmaz külpolitikájában biztonsági kockázatot jelent a Cseh Köztársaság számára

nyilatkozta az aktuálně.cz oldalnak.

Hétfőn kora este megszólalt a köztársasági elnök hivatala is:

a jelenlegi tendert győztes kihirdetése nélkül lezárnám és új pályázatot írnék ki, amelyen újra elindulhatna a francia Areva vagy a dél-koreai pályázó is. A temelini atomerőmű továbbépítéséről a kormány fog dönteni, úgy gondolom, hogy a végső javaslatot benyújtó kereskedelmi és ipari miniszter a kérdést vitán felül ismeri

– tolmácsolta Zeman köztársasági elnök szavait Jiří Ovčáček szóvivő.

Facebook-oldalán viszont ironikus távolságtartással reagált az oroszellenes nyilatkozatdömpingre Martin Pecina, a temelini tender kiírása idején hivatalban lévő Fischer-kormány belügyminisztere:

nem tudom, hogyan fogjuk megcsinálni, hogy összhangban legyen a közbeszerzési törvénnyel. Úgy gondolom, nem kéne elaprózni, egyenesen szankciót kellene kihirdetni az oroszok ellen: büntetésből nem veszünk tőlük gázt és olajat. Azok meg majd reszketni kezdenek a félelemtől... Javaslom politikusainknak, hogy menjenek el Ukrajnába egyet sétálni, de ne a Majdanra, hanem Harkovba és Donyeckba, ahol kivétel nélkül olyan ukránok élnek, akiket nem fognak hallani ukránul beszélni. Szívesen megnézném reakciójukat.

Bohuslav Sobotka miniszterelnök korábban szintén azt hangsúlyozta, hogy nem szabad minden hidat felégetni, a kereskedelmi kapcsolatokat nem lehet beszüntetni az oroszokkal. Sobotka figyelmeztetett, hogy a tendert nem a cseh kormány írta ki, hanem a Cseh Elektromos Művek (ČEZ), amelyben az állam 70 százalékos részesedéssel bír.

Még ha be is avatkozna a kormány, elég bonyolult mechanizmus elé nézne. A tenderben technikai, jogi és gazdasági kritériumoknak kell megfelelni, politikaiaknak nem. Az év elején az új cseh parlament képviselői között tartott közvélemény-kutatás után kiderült: a temelini erőmű bővítésének jelenleg nincs számottevő támogatói köre a parlamentben.

Rovatok