Index Vakbarát Hírportál

Mi a fene van a te magyarjaiddal?

2014. március 5., szerda 16:56

Trollok árasztották el a Heti Válasz lengyel vendégszerzőjét, miután megrótta Orbán Viktort, amiért a miniszterelnök nem ítélte el egyértelműen az oroszokat ukrajnai üzelmeik miatt. 

A Rzeczpospolita újságírója egy újabb posztjában írja le, hogy Kumin Ferenc, a kormány hivatalos magyarázóembere írt neki egy levelet, melyben elmagyarázta, hogy  

a magyar kormány képviselői minden vonatkozó egyeztetésen részt vettek, és a lehető leghatározottabban elítélték az erőszakos eseményeket.

Gizinskit azonban ez nem győzte meg, sőt, hosszabban is értekezik posztjának fogadtatásáról. Leírja, hogy sok gyalázkodó levelet kapott; volt, aki szerint Gizinski "komcsi bérenc" akitől egyetlen betűt ne közöljön többé a Heti Válasz, de a fordítottja is előfordult, amikor valaki "békemenetes Orbán-seggnyaló"-nak titulálta.

Gizinski azt bevallja, hogy a posztjában tévedett, mivel tényleg van valaki, aki még Orbánnál is erőtlenebbül reagált az orosz agresszióra: Robert Fico szlovák elnök. Csakhogy a lengyel publicista szerint azért Fico nem lehet szint olyasvalakinek, aki a "ruszkik haza" felkiáltással kezdte pályafutását, és a grúz háború idején Lech Kaczynski mellé állt az orosz agresszió kritizálásában.

Orbán Viktornak ezek az események olyan szintet jelöltek ki, amely egy életre morális kötelességet jelent. Ahogy a rómaiak mondták: noblesse oblige.

Azt most hagyjuk, hogy ez egy francia kifejezés, mert a lényeg az, hogy Gizinskit - aki állítása szerint nagyon is képben van a magyar történésekkel - nem nagyon győzik meg Martonyi János „túlzottan óvatos” szavai, és látja, hogy eddig Orbán Viktor sem állt elő egy „egyenes, merész beszéd”-del. Gizinski azt írja Kuminnak, hogy csalódottságában nicns egyedül, sokan kérdezik tőle Varsóban:

Mi a fene van a te magyarjaiddal?

Rovatok