Index Vakbarát Hírportál

Elfoglaltak egy ukrán támaszpontot Szevasztopolnál

2014. március 8., szombat 00:21

Azonosító jelzés nélküli, valószínűleg orosz fegyveresek hatalmukba kerítették az ukrán hadsereg egyik légvédelmi laktanyáját a krími Szevasztopol közelében. Az akcióban a BBC szerint egyetlen lövés sem dördült el.

A fegyveresek péntek dél óta tartották zárlat alatt a légvédelmi parancsnokságot. Az MTI az UNIAN hírügynökségre hivatkozva azt írja, hogy a délutáni órákban a helyszínre érkezett egy orosz őrnagy, és azzal a javaslattal fordult az ukrán katonákhoz, hogy együtt irányítsák a bázist. Az alakulat ügyeletese szerint az esti órákban fegyveresek teherautóval áttörték a laktanya kapuját, majd behatoltak a létesítmény területére, ahol körülbelül száz ukrán katona állomásozik.

A bázis ostromában két, egyes hírek szerint mindössze húsz katonából álló osztag vett részt. A légvédelmi parancsnokság katonái a laktanya bunkerébe menekültek. Az UNIAN hírügynökség által „taktikai csoportnak” nevezett ukrán alakulat parancsnoka, Oleg Sztrucinszkij vezérőrnagy állítólag egy épületben barikádozta el magát, és tárgyalni próbál a behatolókkal.

Az ATR krími tatár tévé helyszíni tudósítója, Lilja Burdzusrova közölte egy közösségi portálon, hogy a krími hatalom emberei súlyosan bántalmazták a laktanya ostromát nyomon követő újságírókat. Üldözőbe vették, meajd megrongálták egyik kollégája, Jelena Mehanik autóját, és elvették a kameráit. A BBC riportere szerint nem látszik nyoma, hogy a kapukon áthajtottak volna, de annak sem, hogy elfoglalták a laktanyát, attól eltekintve, hogy két orosz rendszámú katonai teherautó áll a bejáratnál, „különösen ellenséges” oroszpárti tüntetőkkel körülvéve. A Daily Telegraph értesülései szerint a tárgyalások befejezése után a teherautók távoztak, 30-60 orosz katonával a fedélzetükön.

Az UNIAN úgy tudja, hogy jelenleg öt, Jevpatória és Szevasztopol környéki ukrán légvédelmi laktanyát tartanak blokád alatt orosz katonák.

Rovatok