Index Vakbarát Hírportál

Megpróbálják kimenteni Julija Timosenkót a tolószékből

2014. március 8., szombat 18:25

Megkezdődött Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök gyógykezelése a berlini Charité kórházban szombaton. Orvosai szerint a súlyos porckorong-panaszokkal küzdő Timosenko a berlini kezeléseket követően ismét képes lesz segédeszközök nélkül járni, de arról csak hétfőn döntenek, hogy megoperálják-e.

Az eddig a harkovi börtönkórházban ápolt, onnan nemrég szabadult ukrán politikus a tervek szerint legalább egy hetet tölt majd a berlini klinikán – írja az MTI. A kezelés költségeit saját maga fizeti, bár ez vélhetően nem fogja megterhelni, mivel egykor Ukrajna egyik leggazdagabb embere volt.

Julija Timosenkót az ukrán parlament döntése alapján február 22-én helyezték szabadlábra. A volt kormányfő hétéves börtönbüntetését töltötte, amelyre 2011 októberében ítélték hivatali hatalommal való visszaélés vádjával. Nyugati jogvédők és politikusok szerint Timosenkót politikai okokból börtönözték be.

A börtönben Timosenko folyamatos gerincpanaszokkal küzdött, állítása szerint szabadságvesztése alatt többször bántalmazták. Szabadulásakor is tolószékben hagyta el a börtönt, és azóta is csak bottal tud járni.

Rovatok