Index Vakbarát Hírportál

99 százalékos részvétel, 100 százalék a kormánypártnak

2014. március 9., vasárnap 21:22

Szinte száz százalékos részvételi arány mellett zajlott le vasárnap Észak-Koreában az első parlamenti választás Kim Dzsongun hatalomra kerülése óta. Az MTI szerint csak néhány külföldön tartózkodó állampolgár, valamint pár tengeren hánykolódó halász nem adta le a szavazócédulát este hat óráig.

A teljesen formális procedúrán a Legfelsőbb Népi Gyűlés 687 tagjáról kellett szavazniuk a 17. életévüket betöltött észak-koreaiaknak. A diktatúrákban bevett gyakorlatnak megfelelően egyébként a Legfelsőbb Népi Gyűlésnek alig van valódi hatalma, szerepe kimerül abban, hogy minden elé tett dokumentumot nagy egyetértéssel megszavaz.

A választás ezért inkább a rendszer ünnepének számít, az állami tévén a szavazóhelyiségekhez vezető úton végigtáncoló embereket lehetett látni, akik

tovább akarják erősíteni a forradalmi hatalmat

A propagandán kívül a választás azonban arra is jó, hogy a rezsim kvázi népszámlálást tartson, és ötévente tesztelje a helyi pártszervek mozgósító képességét. A választás eredményét hivatalosan még nem tették közzé, de meglepetésre senki ne számítson; valószínűleg a 2009-es eredmény fog megismétlődni, amikor is a 687 jelölt – többes jelölés természetesen nincs – mindegyike a szavazatok száz százalékát szerezte meg, a részvételi arány pedig 99,98 százalékos volt.

A választáson maga Kim Dzsongun is indult, méghozzá a sok szimbolikát magában hordozó 111. szavazókörben, amely a Pektu-hegyet, az ország legmagasabb pontját is magában foglalja. Az észak-koreai kánon szerint ezen a 2744 méter magas hegyen született a vezető apja, Kim Dzsongil. Persze a valóságban Kim Dzsongil egy felhőkbe burkolózó hegycsúcsnál sokkal kevésbé romantikus helyen, a Szovjetunióban jött világra.

Rovatok