Index Vakbarát Hírportál

Putyin: Nem sértik a nemzetközi jogot a krími parlament lépései

2014. március 9., vasárnap 12:17 | aznap frissítve

A Krími Autonóm Köztársaság vezetésének döntése a félsziget Oroszországhoz csatlakozásához a nemzetközi jogon alapszik és a terület lakosságának törvényes érdekeit képviseli, mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök Angela Merkel német kancellárnak és David Cameron brit miniszterelnöknek is telefonon. Merkel szerint a tervezett népszavazás sérti az ukrán alkotmányt és a nemzetközi joggal sincs összhangban.

Tony Blinken helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó viszont már bejelentette, hogy az Egyesült Államok nem fogja elismerni a Krím félsziget Oroszországhoz csatlakozását, ha a lakosai így döntenének a jövő hét végére tervezett népszavazáson.

William Hague brit külügyminiszter közben arról beszélt, hogy Putyin korábbi állításával ellentétben orosz reguláris katonák vannak a Krímben. Ugyan kizárta a külső katonai válaszlépés lehetőségét, de azt mondta, Oroszország súlyosan elszámította magát a krími katonai akcióval.

Jacenyuk: Egy talpalatnyit sem engedünk át

Arszenij Jacenyuk ukrán miniszterelnök bejelentette, hogy jövő héten az Egyesült Államokba utazik megvitatni a krími helyzetet. A Fehér Ház bejelentette, hogy Barack Obama elnökkel is találkozni fog. Jacenyuk a Tarasz Sevcsenko születésének 200. évfordulójára összegyűlt tömeg előtt Kijevben kijelentette, hogy Ukrajna egy talpalatnyit sem hajlandó átadni saját földjéből Oroszországnak.

A Sevcsenko-évfordulóra Szevasztopolban utcára vonult kétszáz ukrán tüntető megemlékezését megzavarta közel száz Moszkva-barát aktivista, akik gumibotokkal felfegyverkezve összecsaptak az ünneplők védelmére kirendelt rendfenntartó erőkkel. Az összecsapásokról a BBC riportere is beszámolt a helyszínről.

Közben Kijevbe érkezett Mihail Hodorkovszkij volt orosz olajmágnás, akit Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legfontosabb politikai ellenfelének tartottak, és aki több évet töltött börtönben adócsalás miatt, majd néhány héttel a szocsi téli olimpia előtt szabadult elnöki kegyelemmel.

Bekeményíthet a Gazprom

A Gazprom valószínűleg a második negyedévben megemeli az Ukrajnának szállított földgáz árát, állítja az ukrán energiaügyi miniszter, aki 368,50 dolláros gázárra számít. Oroszország még decemberben csökkentette az Ukrajnának szállított földgáz árát ezer köbméterenként 400 dollárról 268,50 dollárra, miután Ukrajna az európai uniós társulási szerződés helyett az Oroszországgal folytatott kapcsolatok megerősítése mellett döntött.

Konvoj érkezett reggel

Nyolcvannál több katonai teherautóból álló, feltehetően orosz katonai konvoj érkezett Szimferopolba, jelentette az ukrán média, amely szerint a teherautók katonákat szállítottak. A TSzN hírtelevízió felvételt közölt a gépkocsioszlopról. A híradás szerint a teherautókon nem voltak ugyan rendszámtáblák, de az orosz katonai közlekedésrendészet autója kísérte, és annak volt rendszámtáblája.

Az UNIAN hírügynökség közben azt állítja, hogy orosz katonák elfoglaltak reggelre egy ukrán határőrposztot, és egymás után építik ki őrhelyeiket a Perekopi-földszorosban. Az Interfax korábban úgy vélte, hogy az oroszbarát krími hatóságok pedig a Krímet és Oroszországot közvetlenül összekötő vasútvonalakat akarnak kiépíteni. Az Ukrán Államvasutak (Ukrzaliznica) meghatározatlan időre beszüntette a Krím félszigetre szóló vonatjegyek elővételi árusítását.

Az ukrán hadsereg nem vonul a Krím felé, legfeljebb gyakorlatozik, állítja Ihor Tenyuh védelmi miniszter. Szerinte legfeljebb a laktanyák és támaszpontok közötti mozgásra figyelhettek fel a sajtóban. Az ukrán védelmi minisztérium egyben cáfolta azt a hírt, miszerint rakétákat, lőszereket és robbanóanyagot loptak volna el a Lvovban állomásozó légi szállítású ezred raktáraiból.

Kelet-Ukrajnában is forr a helyzet

Több ezer oroszbarát tüntető rohamozta meg a kelet-ukrajnai Luganszk városában a megyei adminisztráció székhelyét, majd elzavarták hivatalából a nemrég kinevezett kormányzót, Mihajlo Bolotszkiht. A tiltakozók kitűzték az orosz zászlót a tetőre, és az épület előtt elénekelték az orosz himnuszt.

Donyeckben is több ezer tüntető követelte, hogy írjanak ki népszavazást a csatlakozásról Oroszországhoz. Emellett megakadályozták az ukrán egységért fellépők gyűlését, amelyen Vitalij Klicsko, az Ütés (Udar) párt vezetője is felszólalt volna.

Leváltották a kárpátaljai rendőrfőnököt

Nagyjából ötven kárpátaljai motoros tüntetett Ungváron Ukrajna területi egységének és békéjének megőrzése mellett, és tiltakoztak az oroszbarát krímieket támogatók ellen.

Ezzel egyidőben három ukrajnai megye, közte Kárpátalja, valamint a Krím Autonóm Köztársaság és egy nagyváros napokban kinevezett rendőrparancsnokát váltotta le Arszen Avakov belügyminiszter, aki átvilágító bizottságot is létrehozott hivatalában, hogy ne legyenek a jövőben gondok a személyi kinevezésekkel.

Rovatok