Index Vakbarát Hírportál

Szenátorok szerint megfigyelte őket a CIA

2014. március 11., kedd 21:38

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) belső ellenőrző részlege vizsgálatot indított annak tisztázására, hogy az ügynökség munkatársai titokban figyelték-e a washingtoni szenátus hírszerzési bizottságának munkáját, amikor a Bush-kormány fogva tartási és vallatási módszerei után nyomozott, írja az MTI.

A CIA főfelügyelője azért indított vizsgálatot, mert szenátorok panaszkodtak, hogy ügynökök illegálisan "belelestek" a hírszerzési bizottság tagjainak munkájába – írta a The New York Times a vizsgálat menetét ismerők tájékoztatása alapján.

A vallatási módszerek után nyomoztak

A CIA-ügynökök behatoltak azokba a számítógépes hálózatokba, amelyeket a bizottsági tagok használtak a Bush-kormány idején alkalmazott, gyakran kínzással felérő vallatási módszerekről szóló jelentésük elkészítéséhez. A Reuters által megkérdezett két másik forrás megerősítette, hogy a főfelügyelő vizsgálatot indított.

A hírszerzési bizottsági tag szenátorok beosztottai elvittek a CIA-től olyan belső felülvizsgálati dokumentumokat, amelyek a Bush-kormány politikáját elemezték, és amelyekről legalább egy kongresszusi tag azt állította nyilvánosan: ezek bizonyítják, hogy a CIA vezetői félrevezették a hírszerzési bizottságot, amikor vitatkoztak annak egyes megállapításaival.

A szenátorok beosztottai e vitákból arra következtettek, hogy a CIA olyan számítógépekbe hatolt be, amelyeket a szenátorok az ügynökség épületében lévő szupertitkos szobákban használtak.

Nem érte meg a kínzás

A szenátusi bizottság csaknem hatezer oldalas jelentéstervezetében arra a következtetésre jut: kevés bizonyíték van arra, hogy "a hatékonyabb vallatási módszerek" áttörő jelentőségű eredményeket hoztak volna a terrorizmus elleni küzdelemben. De ez a bizottság többségének véleménye, a bizottságban kisebbségben lévő republikánus párti szenátorok nem értenek egyet ezzel. A tervezetet egyelőre szigorúan titkosnak minősítik, és kétséges, hogy valaha nyilvánosságra hoznak-e belőle részleteket.

Carl Levin, a szenátusnak a fegyveres erők ügyében illetékes bizottságának elnöke kijelentette: ha igaz, hogy a CIA engedély nélkül behatolt a hírszerzési bizottság számítógépeibe, akkor az ügynökség akadályozta a kongresszust alkotmányos kötelességének elvégzésében, és szövetségi törvényt sértett.

John Brennan, a CIA igazgatója közölte: "mélyen megdöbbenti, hogy egyes szenátorok hamis és teljesen megalapozatlan vádakkal illetik az általa vezetett intézményt". Arra kért mindenkit, hogy a belső vizsgálat lezárultáig tartózkodjon a heves kirohanásoktól.

Rovatok