Index Vakbarát Hírportál

Telefonáltak, filmeztek a gyanús irániak

2014. március 11., kedd 22:30

Jelentkezett az amerikai ABC Newsnál egy férfi, aki azt állítja, a maláj gép eltűnése előtti éjszaka megszállt nála az a két utas, akik hamis útlevéllel jutottak fel a járatra. 

A tizennyolc éves Mohammad Mallaeibaszir Malajziában tanul, az egyik gyanús utas iskolatársa volt korábban, igaz már évek óta nem találkoztak. A másik, huszonkilenc éves férfit nem ismerte korábban. Arról nem tudott, hogy hamis útleveleket használnak majd az utazáshoz, ő is csak az egyik iráni férfi anyjától tudta meg, aki felhívta telefonon. Mallaeibaszir ezután értesítette a Malaysia Airlinest, és mindent elmondott nekik, amit tudott. 

„Sokat telefonáltak azon az éjszakán. Perzsa nyelven beszéltek, azt mondogatták, oké, Ali. Nem nagyon értettem, miről volt szó. Később bementem a szobámba vízért, mire azt kérték, maradjak csendben, mert telefonáltak" - mondta a tizennyolc éves fiú. Az ABC úgy értesült, a két gyanús utas jegyét egy Ali nevű férfi rendelte meg korábban. 

Mallaeibaszir azt is elmondta, hogy lakótársával és a két férfival együtt filmeket néztek az út előtti éjjel, aztán reggel kivitte őket a repülőtérre. A tizenkilenc éves Púria Núrmohamadi Mehrdadként és Reza Devalarként azonosított irániak Mallaeibaszir szerint három napra érkeztek Malajziába, végül nagyjából egy hetet maradtak. Nem kérdezte meg tőlük, mit csinálnak az országban, de nem volt sok csomagjuk. 

A malajziai rendőrség egyébént kedd délután nyilvánosságra hozta a két irániról készült képeket.

Miután kirakta őket a reptéren, még megpróbálta felhívni őket telefonon, Pouria felvette, hamar le is rakta, végül Rezával tudott beszélni még pár percet. 

Az is kiderült kedd estére, hogy a malajziai hadsereg egy radarja a Malaka-szoros közelében észlelte a szombaton eltűnt Boeing 777-es utasszállító repülőgépet. Ez több száz kilométerre van attól a ponttól, ahol a polgári hatóságok utoljára tudtak a gép helyzetéről, és az ellenkező irányban, amerre elvileg repülnie kellett volna. 

Rovatok