Index Vakbarát Hírportál

Harminc évig ült ártatlanul

2014. március 12., szerda 10:52 | aznap frissítve

Kiszabadult a leghosszabb ideje siralomházban fogva tartott elítélt azután, hogy kiderült, 30 évig ártatlanul vádolták gyilkossággal.

Kiengedték azt a Louisianában 30 évig siralomházban fogva tartott 64 éves Glenn Fordot, akit azzal vádoltak, hogy meggyilkolta munkaadóját, Isadore Rozemant - írja a The Guardian.

Az ékszerészt még 1984-ben gyilkolták meg, Glenn Ford kertészként dolgozott nála. A fekete férfit úgy ítélte halálra a csak fehérekből álló esküdtszék, hogy végig tagadta a gyilkosság elkövetését. A Reuters szerint Ford többször fellebbezett az ítélet ellen, 2000-ben újra kihallgatták, ahol ismét jelezte, hogy helyette eredetileg egy testvérpárt gyanúsítottak a tett elkövetésével. Tizenhárom évvel később a testvérpár egyik tagja, Jake Robinson bevallotta a gyilkosságot. A bíróság ezt követően megsemmisítette az ítéletet, és kimondta, hogy Ford nem vett részt a bűncselekményben.

A 64 éves férfi szabadon engedése után úgy nyilatkozott, hogy jól érzi magát, de nagyon sajnálja, hogy az amerikai igazságszolgáltatási rendszer hiányosságai miatt elvesztett 30 évet az életéből, amit nem lehet visszahozni.    Ford a 144. halálraítélt rab, akit felmentették az elmúlt négy évtizedben.

Rovatok