Index Vakbarát Hírportál

Diana adta ki a királyi család számait a sajtónak

2014. március 13., csütörtök 20:44

Diana hercegnő adta ki a brit királyi család egyes tagjainak telefonszámait az azóta bezárt bulvárlapnak, a News of the Worldnek, írja az MTI. Legalábbis a lap volt udvari tudósítójának bírósági vallomása szerint. Clive Goodman elmondta: 1992-ben kapta meg a telefonszámokat tartalmazó füzetet a hercegnőtől. Diana, aki akkor már különvált Károly hercegtől, állítólag így akart visszavágni sérelmeiért.

Goodmant és az általa felbérelt magándetektívet, Glen Mulcaire-t 2007-ben börtönre ítélték a királyi család mobiltelefonjainak feltöréséért és lehallgatásáért. Most ismét bíróság előtt áll, hivatalos személy megvesztegetésének vádjával. Azzal gyanúsítják, hogy annak idején lefizetett rendőrtisztektől szerezte meg a királyi családtagok telefonszámait. Goodman ezt tagadja, de csak most mondta ki először, hogy a telefonszámokat Diana adta neki. Ha ez bebizonyosodik, számos korábbi vád és bírósági ítélet is megdőlhet.

Diana 1992-ben szakított Károly trónörökössel, II. Erzsébet királynő legidősebb fiával. 1997-ben Párizsban autóbalesetben meghalt.

Három éve kiderült, hogy az azóta megszüntetett News of the World munkatársai néhány évvel korábban, exkluzív információk reményében feltörték és lehallgatták egy elrabolt és brutális kegyetlenséggel meggyilkolt angol kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyereket a rendőrség még kereste.

Más brit lapok sem riadtak vissza hasonló módszerektől, a telefonüzenet-lehallgatások hatszáznál több embert érintettek, köztük volt Hugh Grant, Brad Pitt, Angelina Jolie, Jude Law, Charlotte Church és Sienna Miller. Jelenleg heten állnak bíróság előtt, köztük Andy Coulson, a News of the World egykori főszerkesztője, aki később David Cameron brit miniszterelnök hivatalának kommunikációs igazgatója is volt.

Rovatok