Index Vakbarát Hírportál

Nem a lezuhant gép roncsait jelezte a műhold

2014. március 13., csütörtök 09:07 | aznap frissítve

   Nem a szombaton eltűnt malajziai utasszállító repülőgép roncsai azok az úszó tárgyak a Dél-kínai-tengeren, amelyeket műholdfelvételeken észleltek Vietnam déli csücske közelében, közölte hivatalosan a kínai polgári repülési hatóság szóvivője.

A Sastind kínai védelmi ügynökség szerdán olyan műholdképeket mutatott be, amelyeken három, vízen lebegő tárgy látható. Ezekről azt feltételezték, hogy a Malaysia Airlines Boeing 777-es gépének roncsai. 

Vietnam azt jelezte csütörtökön, hogy a szóban forgó övezetben nem találtak roncsokat. Dinh Viet Thang, a vietnami polgári repülési hatóság igazgatóhelyettese az AFP-nek azt mondta:

Ma reggel két AN-26-os gépet küldtünk a Con Dao-szigethez közeli tengeri zónába, ahol egy kínai műhold három gyanús tárgyat észlelt. Visszatértek, eddig semmit sem találtak.

Hasonlóképpen nyilatkozott a malajziai polgári repülés vezetője is, miután több maláj gép átvizsgálta a környéket. Azharuddin Abdul Rahman újságíróknak Kuala Lumpurban azt mondta:  odamentünk, nincs ott semmi.

A malajziai közlekedési minszter csütörtökön bizonytalannak és vitathatónak nevezte a The Wall Street Journal értesülését. A lap azt írta: amerikai szakértők gyanúja szerint a gép még négy órán át repült, miután elveszítette kapcsolatát a földi irányítókkal. Kiadott jelentésük ezt a hajtóművek adataira alapozza, amelyek automatikusan letöltődnek a földi irányító központnak a rutinszerű karbantartási programok részeként.

A jelentés kérdéseket vet fel azt illetően, miért repült volna a gép kapcsolat nélkül, és egyáltalán irányította-e valaki az adott időben. Amerikai terrorelhárítási tisztségviselők azt is találgatják, nem kapcsolta-e ki az egyik pilóta vagy másvalaki szándékosan a transzpondert (válaszjeladó készüléket), hogy a gép hollétét ne tudják észlelni, és eltéríthető legyen.

Korábban egy Vietnam délkeleti partjainál lévő olajfúró tornyon dolgozó férfi állította, hogy látta a repülőgépet – írta a Mashable. A férfi szerint 10-15 másodperccel azután, hogy meglátta az égő gépet, a repülő már nem lángolt. Az égő gép egyben volt, és magasan repült. A férfi a cégét és a vietnami hatóságokat is értesítette, amit a vállalat és a hatóságok is megerősítettek. A vietnamiak nem találtak semmit a tengerben a férfi által megjelölt területen. 

Rovatok