Index Vakbarát Hírportál

Egyedül az oroszok ismernék el Krímet

2014. március 14., péntek 20:21

Oroszország egyelőre nem döntött arról, hogy milyen ellenlépéseket tenne nemzetközi szankciók esetén és nem tervez katonai intervenciót Kelet-Ukrajnában  – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Szergej Lavrov az orosz külügyminiszter, aki John Kerry amerikai külügyminiszterrel tárgyalt a nap folyamán. 

A tárgyaláson a két nagyhatalom külügyminisztere az ukrajnai helyzetet beszélték át. Lavrov szerint Kerry konkrét szankciókat nem fogalmazott meg, mivel szerinte Amerika is tudja, hogy a szankciók visszaüthetnek, és nem segítik elő a kétoldalú együttműködést. Kerry azt javasolta Lavrovnak, hogy Oroszország vonja vissza az ukrán határ mellett gyakorlatozó katonai csapatokat és engedjen teret annak, hogy a diplomáciai úton rendezze ezt a válságot. A két külügyminiszter nem állapodott meg semmiről.

Lavrov szerint az oroszok mindenben a nemzetközi jognak megfelelően járnak el, és szerite Krím-félsziget „sokkal fontosabb Oroszország számára, mint a Falkland-szigetek Nagy-Britannia számára“. Nagy-Britannia 1982-ben fegyveres erővel vívta vissza a partjaitól 13 ezer kilométerre fekvő dél-atlanti szigetcsoportot a megszálló argentin erőktől. Lavrov szerint a britekkel ellentétben Oroszország nem fog erőszakot alkalmazni.

Az oroszok egyedül maradtak

Az ukrán parlament után az Alkotmánybíróság is alkotmányellenesnek minősítette vasárnap tartandó krími népszavazást, ahol a félsziget elszakadhat Ukrajnától és Oroszországhoz csatlakozhat. Az alkotmánybírák azért nyilvánították a alkotmányellenesnek a népszavazást, mivel szerintük Ukrajna szuverenitása egész területére kiterjed, egységes állam, amelynek határain belüli területe sérthetetlen, így erről népszavazást sem lehet tartani.

Oroszország egyedül maradt a Krímért folytatott harcért. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a vasárnap esedékes krími népszavazás összhangban áll a nemzetközi joggal, így el fogják ismerni a népszavazás eredményét.

Rovatok