Index Vakbarát Hírportál

Lőttek, mégsem voltak veszélyben

2014. március 14., péntek 11:03

Magánemberként békés hétvégére számít Ács Gábor, az ukrajnai EBESZ-misszió vezetője – mondta a magyar alezredes az Indexnek. Négyszer próbáltak bejutni a Krímre, de akkor sem érezték magukat veszélyben, amikor figyelmeztető lövést adtak le ismeretlen fegyveresek a határon.

Hétfő óta nem próbálkoznak tovább a Krím félszigetre bejutni, az elmúlt három napot a kelet-ukrajnai donyecki körzetben töltötte az EBESZ-misszió – mondta az Indexnek Ács Gábor alezredes, a kontingens vezetője. Ukrajna ugyanis kiterjesztette a meghívást az ország keleti részére, miután a kontingens négyszer próbálkozott belépni a félszigetre, sikertelenül.

Ismeretlen fegyveresek

Ács elmondta: a donyecki körzetben katonai alakulatokat látogattak meg, beszéltek politikusokkal és rendvédelmi szervezetek vezetőivel, akik szerint a helyzet nyugodt, bár Ácséknak többen is megerősítették: érzik a feszültséget. Ács szerint az emberek és a szervezetek „rutinszerűen folytatják napi tevékenységüket”. Egyedül a határőrség számolt be arról, hogy nagyobb létszámmal ellenőrzik a határt, melynek egyik oldalán sem észleltek csapatmozgósítást. Az orosz-ukrán határon az Ukrajnába bejövő autós forgalom csökkent a határőrség közlése szerint.

A több mint negyven tagú EBESZ-misszió Ukrajna kérésére érkezett az országba, azzal a céllal, hogy eloszlassák az ukrán fél kételyeit a Krím félszigeten folyó katonai tevékenységgel kapcsolatban. A bizalom- és biztonságépítő intézkedésekről szóló, jelenlegi formájában 2011-ben elfogadott EBESZ-egyezmény, az úgynevezett Bécsi Dokumentum III. fejezete rendelkezik arról, hogy a szervezet szakértői bármely tagországban látogatást tehetnek, ha onnan szokatlan katonai tevékenységről kapnak információt.

Az EBESZ megfigyelőit négy pontról fordították vissza ismeretlen egyenruhás fegyveresek. A fegyveresek minden járművet megállítottak, és a legtöbbet át is kutatták. A megfigyelők hétfőn úgy döntöttek, hogy nem próbálkoznak tovább. A kijevi kormány ezután arra kérte a megfigyelőket, hogy március 16-ig szóló mandátumával Ukrajna keleti és déli részén folytassa tovább a tevékenységét.

Vasárnap elutaznak

A Reuters korábban arról írt, hogy a készülő EBESZ-jelentés egyik verziója szerint „számottevő bizonyíték van arról, hogy a megközelített útlezárások közelében az orosz hadsereg tagjainak jelenlétével összefüggésbe hozható felszerelések voltak találhatóak". Az MTI úgy tudja, az egyik helyszínen egy UAZ469 típusú, a Fekete-tengeri Flottához köthető rendszámtáblájú járművet láttak. A fegyveresek azt közölték a megfigyelőkkel: felsőbb utasításra nem engedélyezhetik a belépést, attól tartva, hogy „külső szereplők befolyásolhatják” a március 16-ra tervezett krími népszavazást.

Egy másik belépési kísérletkor több mint ötven, „orosz szabványú egyenruhákat és harci felszerelést viselő, azonosító szám nélküli katonát” figyeltek meg. Ács az Indexnek megerősítette, hogy egyenruhás, de azonosítójel nélküli fegyveresek állták útjukat, a második belépési kísérletkor egy figyelmeztető lövést is leadtak egy polgári jármű irányába. Ács ennek ellenére elmondta: nem érezte úgy, hogy veszélyben lennének.

Az EBESZ-misszió munkája szombaton véget ér, vasárnap, azaz a krími népszavazás napján már hazautaznak, megbízatásuk ugyanis nem a népszavazás megfigyelése, hanem a Dél-Kelet-Ukrajnában zajló katonai tevékenység felmérése.

Ács az Indexnek elmondta: csak magánemberként tud nyilatkozni arról, hogy mire számít vasárnap. „Mint magánember, el tudom képzelni, hogy békésen történik minden” – mondta.

Rovatok