Index Vakbarát Hírportál

Magyar állampolgárokat tiltott ki Románia

2014. március 14., péntek 18:56 | aznap frissítve

Több magyar állampolgár Romániába való beutazását tiltották meg a román hatóságok, írja az MTI. A a román belügyminisztérium pénteki közleménye szerint arra hivatkoztak, hogy a Jobbik, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM), a Betyársereg és az Új Magyar Gárda számára szélsőséges tevékenységet fejtettek ki Románia területén.

Monica Daibog szóvivő rövid sajtóértekezletén nem kívánta megnevezni az érintetteket, csak annyit közölt, hogy a belügyminisztérium nemkívánatossá nyilvánításukat is kezdeményezte az illetékes bíróságon.

Újságírói kérdésre Vona Gáborról, a Jobbik elnökéről azt mondta, ellene büntetőjogi eljárás indult. A szóvivő szerint felveszik a kapcsolatot a magyar hatóságokkal, hogy az kitiltott személyek is értesüljenek kitiltásukról.

A Transindex.ro a román védelmi minisztérium szóvivőjét idézve azt írja:

A közrendre és a nemzetbiztonságra való veszélyességük megállapítása után az érvényes jogszabályok alapján az illetékes román hatóságok megelőző intézkedéseket foganatosítottak. Több, Romániában szélsőséges tevékenységet folytató magyar állampolgárnak megtiltják a Romániába való belépést, illetve kérték az illetékes szervektől nemkívánatos személyekké nyilvánításukat az ország területén.

Traian Basescu román államfő kedden a Jobbik vezetőinek és tagjainak kitiltását kérte Romániából, az előző napi marosvásárhelyi autonómiatüntetésre hivatkozva.

Pál Gábor, a Jobbik sajtófőnöke az Index kérdésére a hírt úgy kommentálta: nem hiszi, hogy a Jobbikot értesítenék a kitiltott személyekkel kapcsolatban, sőt még abban sem biztos, hogy az érintettekkel közlik. Későbbre részletesebb tájékoztatást ígért. Azóta újra beszéltünk vele: egyelőre nem tudta megmondani, hogy miért indulhat büntetőjogi eljárás a pártelnök ellen, de még nem beszélt erről Vona Gáborral.

A külügyminisztérium egyelőre tájékozódik a helyzetről, kapcsolatban van a bukaresti magyar nagykövetséggel – mondta Kaleta Gábor külügyi szóvivő az Index kérdésére. Többet egyelőre nem tudnak tenni, Bukarest ugyanis nem nevezte meg sem a személyeket, akiket nem akarnak az országba beengedni, sem az indokot, ami alapján nem akarják beengedni őket.

A jövő hétre ígértek tájékoztatást a román hatóságok, ha azt a magyar külügy megkapja, akkor megvizsgálják, hogy a román lépés megfelel-e az uniós és a romániai jogszabályoknak.

A külföldiek státusát szabályozó 2002-ben elfogadott 194-es számú sürgősségi kormányrendelet szerint öttől tizenöt évig terjedő időtartamra nemkívánatosnak nyilvánítható az, aki a nemzetbiztonságot, illetve a közrendet veszélyeztető tevékenységet folytatott, vagy megalapozottan gyanúsítható, hogy szándékában áll ilyen tevékenységet folytatni. A belügyminisztériumnak a bukaresti táblabírósági ügyészséghez kell benyújtania keresetet, ez utóbbi kijelöl egy ügyészt, amely a bukaresti táblabírósághoz fordul a kormány kérésével, így a bíróságnak kell eldöntenie, hogy indokolt-e vagy sem egy személy nemkívánatossá nyilvánítása.

A román szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség pénteken késő éjjel azt közölte: az alkotmányos rend elleni cselekmények gyanújával indított büntetőjogi eljárást olyan személyek ellen, akik a Jobbikot népszerűsítették Romániában.

Alaposan gyanítható, hogy 2013-2014-ben a Jobbikot népszerűsítő több romániai rendezvényen revizionista, szeparatista, az alkotmányos rend elleni nyilatkozatok hangzottak el

– olvasható a DIICOT közleményében.

A vádhatóság a román büntetőtörvénykönyv 397. cikkelyére hivatkozik, amely az alkotmányos rend megdöntésre irányuló, a nemzetbiztonságot veszélyeztető erőszakos cselekményekért tíztől húsz évig terjedő börtönbüntetést ír elő.

A Jobbik egy parlamenti képviselője, Szávay István péntek délután a Facebookon ezt írta:

Szávaynak – akit a hír megjelenése óta telefonon nem sikerült elérnünk – egyébként csütörtökön Brassóban volt programja, lakossági fórumon vettek részt Kisgyörgy Levente képviselőjelölttel. Pál Gábor erről az estéről azt mondta kérdésünkre: a román titkosszolgálat is jelen volt az eseményen.

A HVIM, szintén a Facebook oldalán, csütörtökön posztolt egy felhívást egy pénteki erdélyi, kézdivásárhelyi programra, a Mesél a történelem sorozatuk egy rendezvényére. 

Mit csinált Vona Erdélyben?

Vona Gábor múlt hétfőn egy marosvásárhelyi autonómiatüntetésen vett részt, az ott történt rendbontásokért a román sajtó a Jobbikot és az Új Magyar Gárdát tette felelőssé. A Jobbik elnökének kitiltását Traian Basescu román államfő már kedden kezdeményezte, amire Vona Gábor a Facebookon közétett nyílt levélben reagált. Ebben azt hangsúlyozza, hogy a jobbikosok és a gárdisták végig békésen vonultak. Vona Gábor hétfőn Székkelyudvarhelyen tartott sajtótájékoztatót Szávay István társaságában, a hétfői eseményeket követően visszatért Magyarországra.

UPDATE: A Jobbik megdöbbent

Jobbik megdöbbenve értesült arról, hogy a párt politikusait kitiltották Romániából, mivel szerintük hasonló lépésre semmilyen okot nem adtak – mondta az MTI megkeresésére Pál Gábor, a párt sajtófőnöke.

Jobbik szóvivője elmondta, értetlenül állnak a román fél lépése előtt, hiszen pártjuk tagjai nem tettek olyan lépést, vagy követtek el bármilyen bűncselekményt, ami hasonló reakciókat tenne szükségessé. Pál Gábor hozzátette, hogy Vona Gábor pártelnök március 15-i budapesti beszéde, valamint az általa Orbán Viktor kormányfőnél szorgalmazott miniszterelnök-jelölti vita létrejötte előtt nem kíván foglalkozni a kérdéssel.

Rovatok