Index Vakbarát Hírportál

Feszült nyugalom a krími utcákon

2014. március 15., szombat 14:41

Szimferopolban járkálva nyugalom van, de érzékelhető a feszültség – írta a Krím-félszigetről tudósítónk. A központban rendszám nélküli katonai terepjárók körül maszkos, zöld egyenruhás, reguláris felszereltségű katonák álldogálnak géppisztolyokkal felszerelve. Hasonló, Milicija feliratú csoportok is kószálnak, látszólag cél nélkül, de a hatásuk erős. Az emberek lesütött szemmel járkálnak az utcán. Tudósítónkat kísérője is figyelmeztette, hogy hogy kerüljék a szemkontaktust.

Sok autó rohangál orosz zászlóval, ami tükörképe a kijevi helyzetnek, ahol ugyanígy ukrán zászlót tűznek a kocsikra. A járókelőkön is látni az orosz zászlós vagy narancs-fekete orosz győzelmi szalagokat. A hirdetőtáblákra pedig az orosz-krími kapcsolatokat éltető plakátokat ragasztottak valakik, akiknek hivatalosan persze nincs közük az oroszokhoz.

Az emberek feszültek, egy idős nő, mikor útbaigazítást kértünk tőle, rögtön azt firtatta, mi van a csomagunkban. Egyetlen helyen láttunk ukrán zászlót: egy kis tüntetésen, az egyik városszéli parkban, ahol nagyjából százan gyűltek össze. Szállásunkon átböngésztük a tévécsatornákat, és bár az orosz adók dominálnak, az nem igaz, hogy nem lennének foghatók az ukrán tévék.

– írta tudósítónk.

Rovatok