Index Vakbarát Hírportál

El tudja képzelni, hogy a jobbikosok irányt váltanak, és megnyerik a választást?

2014. március 16., vasárnap 08:17

Nyolc érdekes tény a vasárnapi szerbiai választásról.

1. Az a szerbiai polgár, aki 1990 óta az összes választáson részt vett, most éppen tizedszer sétál el a szavazókörébe. Csak összehasonlításul: Magyarországon most jön a rendszerváltás utáni hetedik parlamenti választás.

2. A tíz választásból hét előrehozott volt. Csak összehasonlításul: nálunk egy előrehozott választás sem volt. (Pedig igény lett volna rá néhányszor.)

3. A szerb parlamenti választáson 250 mandátumért 3020 jelölt verseng. Nálunk 200 mandátumért 1577 jelölt indul. Ez azt jelenti, hogy a szerbeknél még a magyarországinál is sokkal több a furcsa jelölt.

4. A szerb parlamenti választás kiemelkedő esélyese a Szerb Haladó Párt. A párt 2008-ban vált ki a Vojiszlav Seselj vezette szélsőséges radikális pártból, és lett EU-csatlakozáspárti erővé. A 2008-as váltás kicsit olyan volt, mintha nálunk a Jobbikból kiválna egy csoport, amelyik korábbi politikájával felhagyva mérsékelt jobboldali irányt venne fel, és sorra nyerné a választásokat.

5. Második helyre minden bizonnyal a szerb szocialisták (Milosevics egykori pártja) futnak be. Elnöke, Ivica Dacsics, aki Milosevics szóvivője is volt egykor. ma lelkes EU-párti politikus.

6. Az eddigi koalíciót is a haladók és a szocialisták alkották.

7. Szerbiában 19 pártnak van országos listája, nálunk 18-nak.

8. Magyarországhoz képest különös tény, hogy az emberek 48 százaléka szerint a választások javulást hoznak az ország életében.

Rovatok