Index Vakbarát Hírportál

Magyar prostituáltakat zsákmányoltak ki Belgiumban

2014. március 16., vasárnap 12:15

Több tucatnyi magyar lány lett szexuális kizsákmányolás áldozata a belgiumi Gent városában – jelentették be a belga és a magyar rendőrség képviselői vasárnapi sajtótájékoztatójukon Budapesten. 

Bucsek Gábor, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója elmondta: jellemzően Baranya megyéből vitték Belgiumba a lányokat, akik bár tudták, hogy prostituáltként kell dolgozniuk, Belgiumban erőszakkal, fenyegetéssel, veréssel „tudatták velük” a gyanúsítottak, hogy oda kell adniuk a bevételt.

Danny Van Brussel, a belga rendőrség taktikai nyomozója arról beszélt: a lányok nagyon fiatalok, sokan csak nemrég töltötték be a 18. életévüket. 

A belga és a magyar szervek – belga kezdeményezésre – közös nyomozócsoportot hoztak létre a prostituáltakat futtató bűnszervezet felszámolására. Az ügyben Belgiumban nyolc, Magyarországon két gyanúsítottat vettek őrizetbe – írta az MTI.

Police.hu szerint a banda többnyire magyarokból állt, 2012 óta toboroztak magyar nőket Gentbe, ahol a piroslámpás negyedben dolgoztak. A verésen és a fenyegetésen kívül az áldozatokat többször arra kényszerítették, hogy védekezés nélkül dolgozzanak, hogy ezáltal is nőjön a bevétel. A pénzből házakat és kocsikat vettek maguknak.

A magyar rendőrök a házkutatások során közel 10 millió forint készpénzt, kábítószert és ékszereket foglaltak le. Belgiumban nyolc, itthon két bandatagot fogtak el. Uóbbiakat már ki is hallgatták, csak egyikük járult hozzá Belgiumba való kiadatásához.

Rovatok